Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Egyszerű de nagyszerű húsvéti maradékmentő ételek

Megértjük, ha a húsvéti lakomázások után a legtöbben nem is bírnak ránézni a megmaradt sonkára, tojásra és a megszikkadt húsvéti kalácsra. Kidobni persze igazán kár lenne ezeket a finomságokat. Blogcikkünkben most néhány remek húsvéti maradékmentő ételt mutatunk be.

Az ízletes füstölt sonka remek csemege, azonban ha mi is bevásároltunk belőle, és a rokonok is csomagolnak nekünk egy jó adagra valót a húsvéti családlátogatás során, hamar telítődhetünk vele. Érthető, ha az ünnep utáni napokon el sem tudjuk képzelni, hogy lekanyarítsunk magunknak egy szeletet belőle. Különböző ízletes fogásokhoz azonban remek alapot adhat.

Készülhet belőle például sonkás batyu, melyet a lehető legegyszerűbb módon egy csomag leveles tészta segítségével is elkészíthetünk. A töltelékhez ledarálhatjuk a megmaradt sonkát, ízlés szerint adhatunk hozzá tormát, mustárt, egyéb fűszereket, spenótot vagy éppen medvehagymát is. Sőt, akár a maradék főtt tojás is belekerülhet a masszába. Ha mi magunk szeretnénk begyúrni a tésztát is, hasonló töltelékkel például pirogot is készíthetünk.

A sonka nemcsak tölteléknek, hanem feltétnek is nagyszerű alkotóeleme lehet különböző fogásoknak; remek tésztaételek készülhetnek például belőle. Ízletes, sonkás tésztaszósz készítéséhez nem kell mást tennünk, mint némi felkockázott sonkát egy kevés zsiradékon megpirítani, felönteni egy kis tejföllel vagy tejszínnel, ízlés szerint fűszerezni, majd összeborítani a készre főzött tésztával. Emellett nagyszerűen passzolhat rakott tésztába is.

Ha már a rakottas ételeknél tartunk: egyik nagy kedvencünk, a rakott krumpli egy verziója is elkészülhet a húsvéti maradékokból, ha a megszokott kolbász helyett sonka kerül bele. Bátran kipróbálhatjuk az étel a franciás változatot is, amely tejföl helyett tejszínnel vagy besamel mártással készül.

A francia konyha másik hatékony maradékmentő étele a quiche. Ebbe a pitéhez és omletthez hasonlító ételbe szinte bármi belekerülhet, amit nem szégyenlünk beletenni a sonkától kezdve a keménytojáson, maradék zöldségeken át a fonnyadásnak indult medvehagymáig.

A menteni való sonkából, tojásból készült főételek utánra készülhet az ízletes desszert a maradék kalácsból. Akármilyen foszlós, puha is volt frissen a finom, dús péksütemény, néhány nappal az elkészítése után a legtöbb esetben sajnos már szikkadásnak indul. Természetesen ekkor sem szabad gondolkodás nélkül megszabadulnunk tőle, ugyanis nagyszerű alapanyag lehet egy finom kalácspudinghoz, francia bundáskenyérhez, vagy akár hamis aranygaluska, somlói galuska is készülhet belőle.

Bármelyik fogásra essen is a választásunk, nem foghatunk nagyon mellé velük, hiszen elkészítésükkel, fogyasztásukkal megakadályozzuk, hogy értékes élelmiszer kerüljön kidobásra.

Scroll To Top