Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Együnk virágbimbót! – Kapribogyó

Lehet ecetes, olajos vagy sós, az apó bogyók egyre gyakrabban fordulnak meg idehaza is a tányérokon, és ez nem véletlen! A kapribogyó nem csupán izgalmas ízvilágával, de egészségre gyakorolt hatásával is hódít!

De mi is az a kapribogyó? Sokan nem tudják, hogy valójában ki nem nyílt virágbimbókról beszélünk. A főként Kaukázus területéről származó, igazán zord (sziklás, hideg) helyeken is megélő tövises kapricserje virágairól van szó, melyeket nagy odafigyeléssel, egyesével szednek le, még mielőtt kinyílnának.

Ezek a bogyók annál értékesebbek, minél kisebbek: ha igazán jó minőségűt szeretnék vásárolni, a 7-10 milliméter közöttieket kell keresnünk. A boltokban három változatával találkozhatunk: a sós, az ecetes vagy az olajos kaprival. Önmagában már csak azért sem tudjuk megvenni, mert glikozidtartalma miatt igencsak keserű, mindössze akkor válik fogyaszthatóvá, ha a három, fent említett anyag valamelyikében legalább egy hétig tartósítják. Tartósítás után is megmarad kicsit fanyar és csípős íze, ám ekkor már ideális alapanyagként szolág mártásokhoz, salátákhoz, hús- és halételek ízesítéséhez.

A kapribogyó több diétás étrend fontos eleme lehet, hiszen nagyon alacsony a kalória-, fehérje- és szénhidráttartalma, de még számos egyéb pozitívum mondható el róla! Kiemelkedően sok mangánt, vasat, kalciumot, magnéziumot, K, C és B2-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően sok pozitív élettani hatással rendelkezik.

Évszázadokkal ezelőtt szélhajtóként és afrodiziákumként alkalmazták, s bár az utóbbi hatást ma már nem tartják számon, étvágyfokozóként és emésztést segítő eledelként kimondottan javasolják a fogyasztását mind a mai napig. De azoknek is érdemes felvenni az étrendjükbe, akiknek a vérnyomásukkal akadnak problémáik.

Egy ilyen ínyenc és egészséges finomságot mi sem hagyhatunk le étlapunkról! A Zila Kávéházban akár már a reggelt is kezdhetjük kapribogyóval, hiszen reggeli kínálatunk egyik legnépszerűbb darabja a lazacos, laskagombás, kapribogyós panini, de a nap további részében is élvezhetik ízét mindazok, akik a fűszeres tortillát kapribogyós lazackrémmel kérik!

Scroll To Top