Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ehető vagy mérgező? Nem minden tökféle kerülhet a tányérunkra

Halloweenhez közeledve hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk a hagyományos „faragni való” sütőtökkel és a dekoratív, színpompás dísztökökkel is. Melyik mire jó? Melyiket szabad megenni és mi történik, ha nem fogyasztásra szánt tökféle kerül a tányérunkra? Most megtudhatod!

Arról, hogy mi minden készülhet sütőtökből, egy tavalyi blogcikkünkben írtunk. Azonban mi történik akkor, ha nem megfelelő tökfajtával dolgozunk? Szerencsére erre viszonylag kicsi az esélyünk, ugyanis viszonylag kevés olyan tökfajta van, amely nem fogyasztható. Egyes dísztökök tartalmaznak egy kukurbitacin nevű vegyületet, amely amely hasfájást és hányingert okoz. Azonban kóstoláskor jó eséllyel azonnal felismerjük, ha véletlenül ilyen fajtával dolgoztunk, ugyanis az ezekből készült ételek rendkívül keserűek.

De természetesen nem kell eljutnunk a kóstolásig, hogy felismerjük a fogyasztásra nem alkalmas fajtákat, ugyanis a legtöbb esetben már küllem alapján meg tudjuk állapítani, hogy ehető-e a tök.

A legbiztonságosabb választás természetesen a hagyományos, narancssárga sütőtök vagy az alakját tekintve hosszúkás körtére emlékeztető, selymes ízű pézsmatök. Ez utóbbit azonban, ha nem vagyunk elég körültekintők, összekeverhetjük a rendkívül keserű ízű lopótökkel. Hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük, vizsgáljuk meg a tök héját! Ha szokatlanul keménynek tűnik, valószínűleg lopótök került a kezünkbe.

A körültekintés sütőtök választásakor sem árt. Főleg a méretre vagy textúrára különlegesnek tűnő darabok adhatnak okot a gyanakvásra. Ez persze nem azt jelenti, hogy kerülnünk kell a szokatlan nagyságú vagy küllemű darabokat. Sőt! A mini sütőtök vagy bébi sütőtök kifejezetten ízletes csemege, melyet sütőben és párolva egyaránt elkészíthetünk, vagy akár töltött sütőtökökként is az asztalra kerülhetnek. Mindössze arra érdemes figyelnünk, hogy ne tároljuk őket túl sokáig, ugyanis hamar elveszíthetik az ízüket.

Az ehető sütőtökök egyébként mind fogyaszthatók nyersen is, sokuk azonban nem túl ízletes. A hobbikert.hu szerint salátákhoz a zöld csíkos Sweet Dumpling vagy Hayato nevű fajtákat érdemes választani. Az előbbinek édes gesztenyés aromája van, míg a Hayato kellemesen gyümölcsös.

Akármilyen fogáshoz keresünk is tököt alapanyagként, a legbiztosabb mindig az, ha általunk ismert fajtákat választunk, és ha bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy ehető vagy díszítésre szánt tök került-e a kezünkbe, minden esetben megkérdezzük az eladótól, zöldségestől, hogy milyen célra szánták az adott fajtát.

Scroll To Top