Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ehető virágok: természetes dekoráció a tányéron

Az utóbbi években egyre divatosabbá vált cukorból, fondantból vagy marcipánból készült virágok helyett valódi, ehető növényekkel díszíteni a szebbnél szebb tortakölteményeket, süteményeket, sőt egyes esetekben a salátákat is. E heti blogcikkünben bemutatjuk, hogy mely virágokat használhatjuk bátran erre a célra.

 

Bodza

Az talán senki számára nem újdonság, hogy a bodzavirág ehető. Virágzásának idején kosárszámra gyűjthetjük be a gyönyörű, illatos fehér virágokat, amelyek a nagyvárosok közelében is remekül megélnek.

A virágokból teát, üdítő ízű szörpöt készítenek, vagy a virágokat panírozva vagy palacsinatésztába forgatva, hirtelen kisütve különleges csemegét készítenek belőle. Ezek mellett dekorációként is remekül használható süteményekhez, tortákhoz. Fontos azonban odafigyelni a bodzaszüretnél, ugyanis csak a fekete bodza virága fogyasztható. Rokonai, a fürtös bodza és a földi bodza mérgezőek.

 

Hibiszkusz

Szintén nem ismeretlen virág a konyhában. Amellett, hogy népszerű alapanyaga frissítő ízű teakeverékeknek, amelyeket hidegen és melegen is egyaránt fogyaszthatunk, szárított és aszalt formában is egyre több helyen találkozhatunk vele.

Fanyar, citromos íze nagyszerűen feldobhat süteményeket, joghurtos, müzlis fogásokat, a gyönyörű, pirosas, rózsaszínes virág pedig nagyszerűen mutat desszertek, koktélok dekorációjaként.

 

Rózsa

A rózsa a keleti konyhák gyakran használt ízesítője. Ez az elegáns virág indiai és Közel-keleti ételeket, italokat tesz különlegessé egyedi ízével. Amellett, hogy a rózsaszirmok látványos, mégis elegáns és visszafogott dekorációi lehetnek egy-egy fogásnak, felszeletelve igazán különleges ízt adhatnak salátáknak is. A szirmok szárítva vagy aszalva szintén közkedvelt alapanyagok. Sütemények mellett csokoládékat, bonbonokat is előszeretettel díszítenek vele.

Rózsaszirmokból akár saját rózsavizünket is elkészíthetjük, ha azokat forró vízben áztatjuk. Ezt ízesítésen kívül a fájó torok kezelésére, megnyugtatására is használhatjuk. 

 

Levendula

A gyönyörű, lila virágok nemcsak a látványukkal, de intenzív ízükkel is lenyűgöznek bennünket. Napjainkban a gasztronómia egyre többféle területén használják. Találkozhatunk vele limonádékban, szörpökben, likőrökben, de egyre több helyen bolondítanak meg vele fagylaltokat, csokoládékat, süteményeket is. Kellemes aromáját azonban nemcsak édességek ízesítésére használhatjuk. Szárnyasoknak, hozzájuk készült gyümölcsös szózoknak is izgalmas ízvilágot kölcsönözhetünk a levendulával, emellett gyönyörű dekorációt varázsolhatunk belőle tálaláskor.

Kellemes íze mellett további nagyszerű tulajdonságokkal is rendelkezik. Illata még kiszárított állapotában is távol tartja a ruhamolyokat, így a szekrénybe akasztva segít megóvni ruháink épségét. A gyógyászatban elsősorban nyugtató hatása miatt alkalmazzák. Fizikailag és mentálisan is segíti a relaxációt, izomlazító, görcsoldó hatású, emellett csökkenti a stresszt és segít az alvászavarok leküzdésében is.

 

Árvácska

A gyönyörű, sokféle színben pompázó árvácskáról első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy nemcsak csokorba szedve és vázába rakva kerülhet az asztalra, hanem a tányérokon is. A színes, virágos ízű árvácska saláták színvilágának feldobásához és édességek dekorálásához is nagyszerű választás lehet.

Akár frissen, akár szárítva használjuk ezeket a gyönyörű és ízletes virágokat, garantáltan új színt vihetünk velük a ételeink ízébe és látványába egyaránt.

 

Scroll To Top