Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Éljenek a tavasz slágerzöldségei!

Ha a tavaszi zöldségekről beszélünk, ínyenc körökben általában csupán a spárgáról és a medvehagymáról esik szó. E heti blogcikkünkben néhány méltatlanul elfeledett, ám annál nagyszerűbben felhasználható tavaszi zöldséget mutatunk be.

Újhagyma

Tudtad, hogy az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, mely még nem fejlődött ki teljesen? „Fiatalságáról” zsenge íze is árulkodik, amelynek köszönhetően nemcsak sütve vagy főzve fogyaszthatjuk nagyobb mennyiségben, mint kifejlett változatát, hanem nyersen is nagyszerű csemege válhat belőle.

Fogyasztása kifejezetten ajánlott is, mivel rengeteg C-vitamin, B-vitaminok, H- és E-vitamin van benne. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink tartalma is jelentős. C-vitamin tartalmának köszönhetően az erősíti az immunrendszert. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. Jótékonyan hat a bélműködésre, és segíti az emésztést. Antibakteriális hatásának köszönhetően a légúti megbetegedésekkel szemben is hatásos.

A többi hagymaféléhez hasonlóan az újhagyma is bővelkedik flavonoidokban, melyek a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet.

A tavasz egyik első növényeként már az évszak első felében frissességet csempészhet a legkülönbözőbb fogásokba. Nagyszerű ízesítője lehet különböző salátáknak, szendvicseknek, krémeknek, de megbolondíthatunk vele sülteket, pástétomokat vagy akár krémlevest is készíthetünk belőle.

A tévhitekkel ellentétben nemcsak a fehér részét használhatjuk fel, hanem bátran az ételbe kerülhet az újhagyma zöld szára is.

 

Retek

Az újhagymához hasonlóan a szép, piros hónapos retek is igen korán megjelenik a piacokon, felváltva a télen is elérhető fekete retket és jégcsap retket. Nem csoda, hogy ez a két növény a húsvéti tálak állandó összetevője, díszítője. Emellett salátákban, szendvicsekben, netán előételekben mártogatósként fogyasztjuk még, illetve gyakran tálalják sült húsok mellé, elsősorban dekorációs céllal.

Retket azonban nemcsak azért ajánlott ilyenkor vásárolni, mert jól mutatnak a tányéron és remekül dekorálhatjuk vele hidegtálainkat, szendvicseinket, hanem magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt is ajánlott fogyasztani. Amellett, hogy C-vitamin tartalma igen magas, A-, B1-, B6-vitamint is viszonylag nagy mennyiségben találhatunk benne, ezenkívül tartalmaz kalciumot, magnéziumot, rezet, és vasat is. 

Előnyös egészségügyi tulajdonságai közül kiemelendő köhögéscsillapító hatása, melyet a benne található, a zöldség különleges, enyhén csípős ízét is adó mustárolaj-glikozidnak köszönhet. Ezek az illóolajok a test más részein is kifejthetik előnyös hatásait: serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén pedig gyorsítják a gyógyulást.

Pozitív élettani hatásaira már az ókori Kínában és Japánban is felfigyeltek, Európában azonban csak a nagy földrajzi felfedezések idején terjedt el, feltehetően Marco Polo hatására.

 

Karalábé

Ha friss ízű tavaszi zöldségekről beszélünk, természetesen nem mehetünk el szó nélkül a karalábé mellett. Az első különlegessége, hogy eredete ismeretlen, csupán annyit tudunk, hogy fehérrépa és a vadkáposzta kereszteződéséből jött létre. Annak ellenére, hogy a káposztafélék családjába tartozik, elsősorban nem a leveleit, hanem a gumóját fogyasztjuk.

Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldéségek közé, mindenképpen ajánlott fogyasztani, mivel amellett, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom (63 mg 100 g növényben), igen gazdag B-vitaminokban, E-vitaminban és káliumban, ezeken kívül tartalmaz még rezet, mangánt, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, klorofilt és jódot is.

Magas rosttartalmának köszönhetően kiválóan hat az emésztésre, emellett védi a csontokat és jót tesz a szív-és érrendszernek. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók, diétázók is fogyaszthatják. 100 gramm karalábé tápértéke mindössze 30-42 kcal között mozog, ám rosttartalma miatt mégis eltelít.

Jótékony élettani hatásait leginkább nyersen fogyasztva tudja kifejteni, de finom ízt adhat húsleveseknek, zöldségleveseknek, rakottan vagy töltve pedig finom és akár igen kaloriaszegény fogások is készülhetnek belőle.

Scroll To Top