Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket nyugodtan lefagyaszthatod

Hála a modern technológia vívmányainak, a tavaszi zöldségek és gyümölcsök frissességét akár hónapokon át megőrizhetjük, ha megfelelő körülmények között tároljuk, például lefagyasztjuk őket. Azonban nem ajánlatos minden ételt a mélyhűtőbe tenni. Blogcikkünkben bemutatjuk, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket nyugodt szívvel lefagyaszthatunk.

 

Az ételek hidegen tartásával lassíthatjuk (egyes esetekben akár meg is állíthatjuk) a romlást okozó mikroorganizmusok elszaporodását. Minél alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk az ételt, annál tovább maradnak fogyaszthatók. A fagyasztás ilyen szempontból egy rendkívül hatékony módszernek tűnhet, azonban nem szabad minden ételt a mélyhűtőben tárolni.

A főtt ételekkel általában nincs probléma, és a legtöbb fűszernövényt is bátran lefagyaszthatjuk, a friss zöldségek és gyümölcsök azonban fejtörést okozhatnak. Első körben érdemes megvizsgálni, hogy az adott növénynek mennyi nedvesség van. A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök ugyanis teljesen elveszítik az eredeti állagukat, tulajdonságaikat a fagyasztás következtében. 

Éppen ezért például uborkát, görögdinnyét, szőlőt és citrusféléket nem ajánlott frissen lefagyasztani. Ha mindenképpen meg szeretnénk őrizni ezeknek a növényeknek a frissességét, készítsünk belőlük pürét vagy facsarjuk ki a levüket és ebben a formában kerüljenek a mélyhűtőbe!

Egyes zöldségféléket érdemes fagyasztás előtt blansírozni, azaz röviden előfőzni. Ilyen zöldség például a kelbimbó, a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta, a káposzta, a zellergumó, a zöldbab (méretre vágva), vagy a spárga és a borsó. Friss salátafélék nem kerülhetnek a mélyhűtőbe, és a spenótleveleket is érdemes előfőzni lefagyasztás előtt – már csak helytakarékossági szempontok miatt is.

A hagymaféléket érdemes felaprítani, a tököt pedig legyalulni fagyasztás előtt, hogy elővéve már azonnal dolgozhassunk is velük. A gombaféléket ugyan akár előkészítés nélkül is betehetjük a mélyhűtőbe, érdemes megmosni és a földes résztől megfosztani a tönköket, mielőtt lefagyasztanánk őket.

Jól fagyaszthatók a bogyós és csonthéjas gyümölcsök (pl. meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, ringló, ribizli, áfonya, málna, szeder), valamint az alma, a körte és a kemény sárgadinnye is. 

Az eper és a szamóca átmenetet képeznek: nem lesz ugyan bajuk a fagyasztástól, de az állaguk megváltozhat, így a kiengedés után leginkább csak szószok, lekvárok, krémek, öntetek készítéséhez használhatjuk fel őket.

Akármi kerül is a fagyasztóba, rendkívül fontos, hogy három hónapnál tovább semmi ne maradjon ott, mert minél több idő telik el, annál inkább romlik az ételek minősége.

Scroll To Top