Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ezeket készítsd élesztőből, ha már unod a kenyeret

Ahogy lassan lazulnak a járványügyi helyzetben bevezetett korlátozások, úgy a néhány héttel ezelőtt még hiánycikknek számító termékek lassan visszakerülnek az üzletek polcaira a megszokott mennyiségben. Sokan azonban az első ijedtség hatására a biztonság kedvéért betáraztak abból a termékből, amelyet 1-2 héttel ezelőttig szinte nem is lehetett megtalálni az üzletek polcain: az élesztőből. Mutatjuk, mit kezdj vele, ha a kenyérsütés után kipróbálnál valami újat.

Néhány héttel ezelőtt megmutattuk, hogyan készíthető otthon kovász, mellyel kiválthatjuk az akkor még országos szinten hiánycikknek számító élesztőt. Most összeszedünk néhány ötletet mindazok számára, akiknek sikerült még az utolsó élesztő adagokból bevásárolnia.

Ha Te ezen szerencsések közé tartozol, akkor a közösségi médián végigsöprő nagy kenyérsütési hullám hatására már talán Te is elkészítetted a saját kenyeredet. A maradék élesztőből pedig akár valami egészen újat is kipróbálhatsz.

Ha valami olyasmire vágysz, amit egészen biztosan nem lehet elrontani, finom és szinte a végtelenségig variálható, akkor bátran vágj bele saját, házi pizzád elkészítésébe! Fél kiló finomlisztből, 2,5 dkg élesztőből, némi langyos vízből, sóból és olívaolajból egyszerűen és gyorsan igazi olaszos pizzatésztát készíthetsz. Ha még izgalmasabbá akarod tenni, fűszerezheted ízlés szerint oregánóval, bazsalikommal, vagy akár megtöltheted a szélét sajttal.  Ha van otthon dagasztó vagy kényérsütő géped, akkor a dolgod is csupán annyi lesz vele, hogy beleteszed a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót az eszközbe, az pedig elvégzi helyetted a dagasztást, sőt esetleg a kelesztés munkáját is. Sőt, ha instant élesztővel dolgozol, még a felfuttatással sem kell vesződnöd. Neked már csak ki kell nyújtanod a tésztát és rátenni a feltéteket. Érdemes sütés előtt még egy rövid ideig keleszteni a pizzát, hogy igazán finom, omlós tésztát kapjunk.

Ha valami könnyebben szállíthatót készítenél inkább, gondolkodhatsz sörkorcsolyákon, kifliken, amelyek szintén rengetegféleképpen variálhatóak, tölthetőek. De készülhet akár hagyományos sajtos pogácsa is. 

Ha igazi, rétegesre hajtogatott pogácsát szeretnél készíteni, érdemes odafigyelni, hogy kelesztés után mindig ugyanabba az irányba hajtsd a rétegeket, különben sütés alatt nem tudnak szépen szétválni. Ha biztosra akarsz menni, akár egy kevés zsiradékot is kenhetsz a rétegek közé, így egészen biztosan szép, magas pogácsákat fogsz kapni. A tetejükre – a sajtszórás előtt – kerülő felvert tojásba akár egy pár csipet pirospaprikát is szórhatsz, így még szebb színe lesz a kisült pogácsáknak. Sajt helyett kerülhet a tetejükre szezámmag vagy tökmag is.

Készülhet krumplisan, túrósan vagy tepertősen, de bátran elmozdulhatsz a kevésbé hagyományos ízek felé is. Kísérletezhetsz zöldfűszerekkel, az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő medvehagymával, friss spenóttal vagy akár avokádóval is. De ha a tésztába való új ízek keverését nem mered kipróbálni, mennyei töltött pogácsákat is készíthetsz, amelyekbe kerülhetnek különböző húsokból, zöldségekből, sajtból készült krémek, kencék.

A kelt tésztás sós sütemények nem csupán nagyon finomak, de kis odafigyeléssel olyan hagyományos, nagyszüleink süteményeit idéző ízeket varázsolhatsz az asztalra, amelyek könnyedén visszaidézhetik a gyermekkor szép pillanatait.

Sütemények terén természetesen gondolkozhatsz édes variációkban is. Készülhetnek csigák, tekercsek a legváltozatosabb ízesítésekkel, a kakaóstól kezdve a fahéjason, dióson át egészen a túrósig. Választhatod a nagyanyáink hagyományos receptje szerinti elkészítési módot, de kísérletezhetsz akár a látványos, amerikai verzióval is. Megpróbálkozhatsz lekváros, túrós vagy akár csokoládés buktával, hogy felülírd a régi, kellemetlen emlékeket az iskolai menzán kapható, száraz lekváros buktákról, amelyekben alig lehetett lekvárt találni. Készülhetnek gyümölcsös, lekváros, túrós táskák, ha tartasz tőle, hogy a buktából kifolyik a töltelék. Sőt, ha adottak hozzá a körülményeink, akár kürtőskalács sütésével is kísérletezhetsz.

Ha nem riadsz vissza a nagy melegben a bő olajban való sütéstől, lángost is készíthetsz, amelyet szintén számtalan feltéttel variálhatunk, de megmaradhatunk a hagyományos, nyári strandolásokat idéző sajtos-tejfölös ízkombinációnál is. A lángoshoz igen hasonló tésztából készíthetünk akár fánkot is. Fél kiló liszthez 5 dkg friss, felfuttatott élesztővel, 7 dkg zsiradékkal, egy tojás sárgájával, tejjel és cukorral lágy alaptésztát gyúrhatsz, amit vaníliás cukorral, vagy reszelt citromhéjjal még izgalmasabbá tehetsz. A tésztából készülhet hagyományos farsangi vagy csörögefánk, de akár az amerikai filmekből jól ismert, középen lyukas doughnut is. A tésztát variálhatod túróval, krumplival; lekvár mellett tálalhatod fahéjasan, csokoládéval vagy színes cukormázzal bevonva, de akár sósan is elkészítheted.

A kelt tésztás ételek elsőre talán bonyolultnak, ijesztőnek hangozhatnak, de ha pontosan betartod a receptek utasításait, egy kis gyakorlás után hamar igazi profi válhat belőled. Azok pedig, akik esetleg még nem mernek belevágni a kelt tésztás pékáruk, sütemények, ételek elkészítésébe, a Zilától bármikor beszerezhetik azokat, így a hagyományos, házias ízekről sem kell lemondaniuk.

Scroll To Top