Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ezekkel a hozzávalókkal tehetsz tökéletssé egy koktékpartyt

Ki ne álmodozna egy tökéletes koktélpartyról az otthona kényelmében? Aki pedig megteheti, miért ne valósíthatná meg ezt az álmát? Ha pedig már tele a mélyhűtő jéggel és a shaker is kézközelben van, már csak néhány alapvető hozzávalóra van szükségünk ahhoz, hogy ízletes és változatos koktélokat készítsünk.

 

Lime

A lime nem csupán a világ egyik legnépszerűbb koktéljának, a Mojitónak elengedheteten összetevője, de számos klasszikusban megtalálhatjuk. A citroménál karakteresebb íze és dekoratívabb színe teszi kifejezetten alkalmassá arra, hogy ezeknek az ízletes és tarka keverékeknek alapanyagául szolgáljon. Fanyarsága kellemesen kiegészíti a koktélok általában édes összetevőinek ízét, kellemesen frissítővé téve az italokat.

A lime olyan hagyományos keverékek elengedhetetlen összetevője, mint például a Cuba Libre, a Mojito, a Gin&Tonic, a Daiquiri, a Margarita, de megtalálható olyan méltán népszerű koktélokban is, mint a Cosmopolitan, a Mai Tai vagy a viszonylag magas alkoholtartalmukról híres Long Island Ice Tea vagy Zombie.

Ha koktélkészítésbe vágsz otthon, mindenképp érdemes betáraznod friss lime-ból és akár lime léből is, mivel számos koktél nem lesz ugyanolyan nélküle. 

 

Tejszín

A tejszínről talán nem a koktélkészítésre asszociál először az ember, de mégis fontos hozzávalója olyan klasszikusoknak, mint a Piña Colada, a White Russian, a Swimming Pool, az Orgazmus vagy éppen a hazánkban talán kevésbé ismert, de világszerte népszerű Brandy Alexander vagy Grasshopper. Emellett alapanyagául szolgál számos olyan fantázia koktélnak, amelyeket sütemények vagy egyéb desszertek ihlettek, mivel tejszín adagolásával teltebb ízű,  krémes italokhoz jutunk, amelyek könnyebben nyújtanak egy desszerttől elvárható ízélményt.

Ha saját koktél kikísérletezésére adjuk a fejünket, érdemes szem előtt tartani, hogy a sok citrom vagy lime, esetleg a savas gyümölcslevek kicsaphatják a fehérjét a tejszínből, és könnyedén kellemetlen állagúvá, darabossá változtathatják az italunkat.

Koktélkészítéshez az állaga miatt habtejszínt ajánlott használni, de szaküzletekben találkozhatunk kifejezetten erre alkalmas tejszínnel is.

Narancslé

Nem csupán a gyümölcslevek között az egyik legalapvetőbb és legkedveltebb, de koktélalapnak is tökéletes frissítő íze miatt. A legismertebb narancsleves koktélok között mindenképpen meg kell említeni a Sex on the Beach-et, a Tequila Sunrise-t, az Alabama Slammert vagy éppen a pezsgős Mimosát. De olyan egyszerű, de nagyszerű keverékhez is tökéletes ízalapot ad, mint például Gin&Juice vagy az elegánsan Screwdriver néven emlegetett, itthon inkább vodka-narancsként ismert ital.

A narancslé friss, mégsem túl karakteres íze miatt az otthoni kísérletezéshez is nagyszerű hozzávaló lehet, mivel nem csupán az alapot adó alkoholok többsége passzol hozzá remekül, de savanykás ízét citrusfélék és édesebb pirosgyümölcsös szirupok is tökéletesen kiegészítik. 

A koktélkeveréshez, ha tehetjük, 100%-os gyümölcstartalmú narancslevet használjunk, de számos recept azt ajánlja, hogy a tökéletes ízélmény érdekében frissen facsarjuk ki a gyümölcsöt.

 

Ananászlé

Noha már szinte mindenhol elérhető konzerv, gyümölcslé és akár nyers gyümölcs formában is, az ananász ízéhez sokan még mindig valamiféle trópusi egzotikusságot társítunk, és ezt koktélkészítésnél remekül ki is lehet használni. Hiszen hogy is maradhatnának ki egy koktélpartyból az olyan klasszikusok, mint a már említett Piña Colada, a Swimming Pool vagy a Blue Hawaii.

Az ananászos koktélok önmagukban is dekoratívak tudnak lenni, de ha igazán el szeretnénk kápráztatni a vendégeinket, beszerezhetünk egy nyers ananászt is, amelyből igazán látványos dekorációt is készíthetünk.

 

Blue curaçao

A neve alapján talán nem meglepő tény, hogy a keserű naranccsal és egyéb citrusfélékkel ízesített likőr, a blue curaçao elengedhetetlen összetevője a legtöbb kék színű koktélnak. A már emlegetett Swimming Pool és Blue Hawaii mellett számos koktélvariációt készítenek blue curaçaóval, melyek nemcsak finomak, de fotókon is remekül mutatnak.

Ha gyerekek is hivatalosak a koktélpartyra, a blue curaçaót alkoholmentesen, szirup formájában is beszerezhetjük, így ők sem maradnak ki az igazán dekoratív italok fogyasztásából, és igazi felnőttnek érezhetik magukat különleges színű, elegáns poharakba töltött italaikat kortyolgatva.

 

Rum

Természetesen szót kell ejtenünk a koktélok legalapvetőbb összetevőiről, az alkoholokról is. Ezekből kettőt említenénk, amelyekre mindenképp szükség lehet a hagyományos koktélpartyk elmaradhatatlan italainak elkészítéséhez. 

Ha nem akarjuk, hogy olyan italok hiányozzanak a repertoárunkról, mint a Mojito, a Piña Colada, a Daiquiri, a Cuba Libre, a Mai Tai vagy éppen a Zombie, mindenképp készüljünk néhány üveg rummal az eseményre.

A klasszikus rumos koktélok legnagyobb részének receptjében fehérrum szerepel, így abból érdemes bevásárolni a koktélparty előtt. És bár egy üveg koktélkeveréshez használt rumért kár többtízezres kiadásokba vernünk magunkat, a tökéletes ízélmény érdekében érdemes minőségibb alapanyagokból dolgozni.

 

Vodka

Bár a vodka megítélésének a közkereskedelemben kapható olcsó, kommersz változatok nem tesznek jót, a minőségi vodkák semleges ízük miatt elsőrangú alapul szolgálnak több klasszikus és megszámlálhatatlan mennyiségű kreatív koktél számára. Csak hogy néhányat említsünk, a Cosmopolitan, a Sex On The Beach, az izgalmas ízvilágú, sokak által a másnaposság gyógyszereként emlegetett Bloody Mary, a Moscow Mule, a White és a Black Russian és martinivariációk egész sora.

A vodkával készült koktélok nagy előnye a gyakran gyümölcsös ízvilág mellett, hogy még pénztárcabarátnak is nevezhetjük őket, mivel egy minőségi, felső középkategóriás vodka is jóval barátibb áron beszerezhető, mint az olyan hagyomnyos koktélalapok, mint a rum, a whiskey, a gin vagy a tequila.

Természetesen azok számára is van megoldás, akik nem állnak készen, hogy próbára tegyék mixeri tudásukat, de szívesen eltöltenének egy hangulatos, koktélozós estét barátaik, családjuk társaságában. A Zila teraszán igazi kertiparty hangulatban kortyolgathatod kedvenc koktéljaidat. Foglalj asztalt hozzánk akár most azonnal!

Scroll To Top