Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ezért ünnepeljük az új kenyeret augusztus 20-án

Augusztus 20-án tartjuk egyik legjelentősebb nemzeti ünnepünket. Azt azonban talán tevesebben tudják, hogy ezen a jeles napon nemcsak az államalapítást, hanem az új kenyeret is ünnepeljük. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan is kapcsolódik az új kenyér a nemzeti ünnephez.

Mindenki másért várja augusztus 20-át. Vannak, akiknek a piros betűs ünnep a jól megérdemelt szabadnapot jelenti, mások az ilyenkor hagyományos tűzijátékot várják izgatottan, és akadnak olyanok is, akiknél a Magyarország Tortája verseny győztes alkotásainak megkóstolása az elmaradhatatlan program ilyenkor. De hogy kapcsolódik mindehhez az új kenyér? 

Az aratás végének ünneplése mindig is augusztus végére esett, az új búzából készülő első kenyeret pedig Szent István napján sütötték. Ezen a napon az egész országban aratóünnepeket tartottak, melyhez sajátos népi szokások, hagyományok is kapcsolódtak. Sok helyen búzababákat vagy aratókoszorúkat kötöttek vadvirágokból és a frissen learatott kalászokból. Ezeket egy ünnepélyes menet vitte a földesúr vagy a gazda portájára, ahol aztán éjszakába nyúló lakomával, mulatozással ünnepelték meg a sikeres betakarítást.

Az ilyenkor asztalra kerülő új kenyérnek vallási szempontból is szimbolikus jelentősége van. A betakarításhoz kapcsolódó ünnepeknek számos kultúrában része a hálaáldozat bemutatása. Ennek feleltethető meg a mai napig augusztus 20-i hagyományként számon tartott kenyérszentelés. Ezt korábban augusztus 15-én Nagyboldogasszony ünnepének napján tartották meg, csak később, a II. világháború után került augusztus 20-ra a kenyér ünnepe, azzal a céllal, hogy a Szent István ünnep szakrális jellegét ellensúlyozzák.

Ma már békében megférnek egymás mellett az ünnepek vallási és világi vonatkozásai. A szórakozni vágyókat különböző kulturális események várják, és számos olyan rendezvény közül is válogathatnak, amelyeken újraélhetik a régi aratási ünnepségek hangulatát. 

A kenyérünnep szempontjából kiemelt fontossággal bír a Magyar Pékszövetség 2011 óta évente megrendezett Szent István-napi kenyérverseny, amelyen szakmai zsűri választja ki az ország első számú kenyerét, melyet megszentelnek, majd az Új Kenyér ünnepén felvágják, és a Magyar Ízek utcáján meg is lehet kóstolni azt.

Ha ezen a napon Te is hagyományos pékárura vágysz, a Zila pékségéből isteni kárpát kenyeret és további házias ízű péksüteményeket vásárolhatsz, melyekkel akár otthonodban is teljessé teheted az augusztus 20-i ünneplést.

Scroll To Top