Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Fagylalt, jégkrém, sörbet és társaik: Mit jelentenk a jeges desszertek elnevezései?

Ebben a nagy hőségben aligha eshetne valami jobban, mint néhány gombóc finom fagylalt. Ezt a hűsítő édességet mindenki szereti és szívesen fogyasztja a legváltozatosabb ízekben, népszerűsége ellenére azonban csak kevesen tudják, hogy a fagylalt több különböző termék gyűjtőneve. Hogy pontosan milyen termékekről van szó? Cikkünkből kiderül!

Krémfagylalt

Hazánkban a leggyakrabban talán ezt a készítményt illetjük fagylalt névvel. Alapját tej vagy tejszín adja, melyet változó mennyiségű cukorral édesítenek, rendszerint kerül bele tojás vagy tojássárgája, valamint vanília és egyéb ízesítők.

Mivel Magyarországon gyakran nem szokás különbséget tenni, könnyedén azt gondolhatnánk, hogy ide sorolható a hagyományos olasz fagylalt is, bár a két termék semmiképp sem összetévesztendő egymással, mivel zsírtartalma a hazánkban ismert krémfagylaltnál általában alacsonyabb, gyakran tejszínt és tojást sem tartalmaz, emellett jóval kevesebb levegő kerül bele, mivel az előállítása során kisebb fordulatszámmal keverik.

Parfé

Ezzel a kifejezéssel leggyakrabban talán a köznyelvben fagyitortaként emlegetett parfétorták kapcsán találkozhatunk. A termék alapját felvert tejszínhab adja, melyet cukorral, gyümölcsökkel, csokoládéval, esetleg egyéb ízesítőkkel kevernek el, majd 5-6 órán át fagyasztják. A fagyasztás után tortaként szeletelhető.

A parfé a nyári hónapokon esedékes ünnepeken, születésnapokon remek alternatívaként szolgál a meleg napokon sokaknak talán töménynek tetsző hagyományos, vajas krémmel és piskótával készült torták helyett.

Jégkrém

A fagylalt és a jégkrém közti legjelentősebb különbségként a gyártás helyszínét szokták kiemelni. Míg a fagylalt rendszerint a fogyasztás helyszínén készül, a jégkrém fagyasztott állapotban tárolt, szállított és árult, rendszerint csomagolva kapható termék, amely lehet szilárd vagy pépes.

A jégkrém szóról a legtöbben valószínűleg a formába fagyasztott hűsítő édességekre asszociálnak, pedig nem csupán a pálcikás nyalánkságok értjük alatta, hanem a közkereskedelemben kapható szinte összes fagylaltszerű terméket.

Sörbet

A magyar nyelvben gyakran szörbetként vagy netán szorbéként emlegetett terméket leginkább az különbözteti meg a fagylalttól, hogy nem tartalmaz tejterméket. Elsősorban gyümölcspüréből, cukorból, esetleg vízből és szörpből készül, esetenként némi alkohol hozzáadásával. A krémfagylalthoz hasonlóan viszonylag magas fordulatszámon keverik könnyűvé, levegőssé és homogénné.

Az édesség arabos változata, a sherbet esetenként tartalmaz tojásfehérjét, tejet, netán tejszínt.

Granita

A hazánkban leginkább csak jégkásaként emlegetett termék alapanyagai a sörbetével egyeznek meg, állagban viszont jelentősen különbözik a két termék. Míg a sörbetet keveréssel homogénné és könnyűvé teszik, a granitára inkább darabos állag jellemző.

Ezt az édességet eredetileg kézzel készítették, alapanyagát hó vagy jégdara adja, amelybe só, cukor, gyümölcsszörp vagy gyümölcspüré kerül.

A granitához hasonló, hagyományos édességeket a karibi szigetvilágtól a Távol-Keletig a világ számos országában megtalálhatunk. Ilyenek például az amerikai snow cone, a japán kakigori, a Puerto Ricó-i piragua vagy a koreai pingszu.

Froyo

A froyo tulajdonképpen egy mozaikszó, melynek jelentése frozen yoghurt, vagyis fagyasztott joghurt. Az utóbbi években egyre növekvő népszerűségét nem csupán végtelenül egyszerű elkészítési módjának köszönheti, de a hagyományos fagylaltokhoz képest alacsonyabb kalóriatartalma miatt is szívesebben választják a vonalaikra vigyázni vágyók.

Alapját natúr joghurt, esetleg kefír adja, melyet friss gyümölcsökkel vagy fűszerekkel turmixolnak homogénné. Édesítésére a diétázók nagy örömére a cukor mellett gyakran használnak mézet vagy édesítőszert.

Azok számára, akik igazi, hagyományos főzött fagylaltra vágynak, a Zila ideális választás. A meleg hónapokban állandóan frissülő kínálattal, izgalmas ízkombinációkkal, tejmentes és diabetikus fagylaltlehetőségekkel, fantasztikus fagylaltkelyhekkel várjuk a felfrissülni vágyókat.

Scroll To Top