Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Farsang a világ körül

Lassan véget ér a farsang – mi pedig azzal búcsúztatjuk az időszakot, hogy végigvesszük, hogy a világon hogyan és persze milyen édességek kíséretében ünneplik a tél végét és a tavasz eljövetelét.  

Olaszország

Olaszország a farsang őshazája. Eredetileg Saturnália ünnepe volt, ami főleg Rómában ünnepeltek. Az ország leghíresebb népünnepei közé tartozik a velencei karnevál, amit hagyomány szerint évente megtartanak. A velencei karnevál a gyönyörű álarcokról és táncokról híres. 

A farsangi forgatag nem elképzelhető finom falatok nélkül: az olaszok kedvence az égetett tésztából készített tortelli és a ragacsos, élesztős tésztából sütött cukorba forgatott labdácska, a castagnole.

 

Brazília

Rio de Janeiróban rendezik meg Brazília legnagyobb karneválját. 1840-ben volt itt a legelső karnevál. A szamba, bár afrikai eredetű ősi népi tánc, a Rio de Janeirói és Sao Paulói karneváloknak hála lett ennyire elterjedt és népszerű. Sőt, Brazília szambaiskolái kihasználják ezt az alkalmat, hogy összemérjék tudásukat a karnevál alatt. Ezt a Sambadronon teszik, ami több mint másfél kilométeres. Mivel rendszerint hihetetlen jó a hangulat, általában a közönség is táncra perdül a profi táncosokkal együtt.

Egész Dél-Amerikában népszerű a Spanyolországból indult churros. A forró olajban kisült, fahéjas cukorba forgatott édességet csokoládéba mártogatják.

 

Franciaország

Franciaországban kettő híres farsangi karnevál van, az egyik Nizzában és a másik Párizsban. Mindkét esemény nagyon népszerű, sok millióan mennek megnézni. A nizzai karnevál története messzire nyúlik vissza: 1294-ben kezdődött. Ez a Côte d’Azuron, a gazdagok és filmsztárok kedvenc helyén, megrendezett karnevál talán a legváltozatosabb az összes közül. Minden évben más-más téma körül zajlik, ezért a karnevál teljesen megváltozik évről évre – az egyetlen, ami mindig megmarad, az a kihagyhatatlan „virágcsata”.

A francia mulatság kedvenc édessége a beignet, a porcukorral bőven megszórt szögletes fánk, amit a legenda szerint Marie Antoinette is nagyon szeretett, és ami később a New Orleans-i Mardi Gras sztárja is lett.

Németország

Németországban többféleképpen ünneplik a farsangot. Délnyugaton a Fastnacht ünneppel mondanak búcsút a télnek, míg Nyugaton a Rheinish karneváli kosztümös parádé a szokás. Ezt a karneváli időszakot ötödik évszaknak is hívják a németek. Ez az „ötödik évszak” novemberben kezdődik és másik évben a Rózsák hétfője ünneppel lesz vége. A narrenfestet csak a századunk elején kezdték el újra megrendezni, mivel előtte a reformátorok tettek róla, hogy senki se ünnepelje meg.

A németek hagyományos desszertje a ma már nálunk is népszerű berliner – azaz a szalagos fánk. A 15. században született édesség kezdetben töltetlen volt, de már az egész világon számos töltelékkel és mázzal kapható.

Scroll To Top