Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A fehérbor és jótékony hatásai

A borok jótékony hatása köztudott – magas antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően napi egy pohár ebből a nedűből mindenképp jót tesz az egészségnek. Azt azonban kevesen tudják, hogy a bor valójában a szőlő héjában található polifenoloknak köszönheti jótékony hatását, mely az egyik legkiválóbb szívvédő tápanyag a világon.

A tápanyagban dús borhoz a szőlőszemeket a mesterek épp ezért először kipréselik, majd héjastól 18 órára alkoholba áztatják. A szőlőhéjat csak ezután érdemes eltávolítani a bor alapjából – a fehérbor így akár hatszoros polifenol-szintet is produkálhat, mint másképp készített társai. A hagyományos módon elkészített borok is őrei azonban az egészségnek – érdemes hát bátran válogatni közülük egy-egy jó vacsora mellé.

A fehérbor védelmet nyújt a káros UV sugarak ellen is: a Barcelonai Egyetem kutatói szerint a szőlőben található vegyület védelmet nyújt a bőr számára az ultraibolya-sugárzás ellen. Ezt a tulajdonságát a flavonidoknak köszönheti, melyek leállítják a bőrsejtpusztító kémiai reakciót, ezáltal enyhítve a nap bőrre gyakorolt káros hatását.

A fehérszőlő-fajtákban lévő flavonidok ráadásul a reaktív oxigéngyökök termelődését is csökkentik, így az UVA és UVB sugárzásnak kitett bőrsejtek sokkal ellenállóbbak lesznek egy esetlegesen kialakuló bőrrákkal szemben!

Ráadásul a fogak doktoraként is tökéletesen helyt áll a fehérbor – másfél deci száraz fehérbor csersavtartalma ugyanis tökéletesen kivált egy alapos fogmosást! A csersav szájfertőtlenítő hatású, így elpusztítja a szánkban tanyázó bacikat, sőt, az ízeket is semlegesíti, így egy pohár finom bor után jobban érezzük a fogások illatát és ízét.

Ne feledjük azonban, hogy borozás után legalább húsz percig ne mossunk fogat, ugyanis a csersav egyúttal igénybe veszi a fogzománcot is, így könnyedén megsérülhet a fogkefe sörtéitől. Érdemes megvárni, míg a csersav hatása múlni kezd és ezután megcélozni a fürdőt és fogkefénket!

Elő hát bátran azokkal a borospalackokkal! Ne feledjük, a jó fehérbor még az influenza ellen is hatásos, ugyanis quercetinben és sikiminsavban is bővelkedik, mely történetesen nagy ellensége a nagy port kavaró H1N1 vírusnak is!

Scroll To Top