Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Fehérje, víz, vitaminok – Étkezési kisokos 2.

Az utóbbi években egyre fontosabbnak tartják az emberek az egészséges étkezést, mert az a hosszú élet egyik titka. Magyarországon egyébként is népbetegség az elhízás, valamint vezető helyet foglal el az infarktus és a további, elhízás miatt kialakult érrendszeri megbetegedések – melyek bizony sok esetben sajnos korai halállal végződnek. Hogy függ össze ez a táplálkozással? Kiderítjük! Sorra vesszük a tápanyagokat, és utánajárunk, melyik mire jó.

Fehérje

Az egyik legfontosabb testépítő anyag, nem véletlen, hogy a testépítők, sportolók fehérjekúrákat alkalmaznak. 1838-ban nevezték el proteinnek, ami annyit tesz: elsődleges fontosságú. Ebből is látszik, mennyire nagy szüksége van az emberi testnek fehérjére. A test izmai fehérjéből épülnek fel, ez hosszútávú munka. Nem a szükséges napi energiabevitelben játszik kiemelkedően fontos szerepet, hanem a test egészséges felépítésében. Fehérjével lehet izmot építeni, amelyet ugye sporttal, mozgással tudunk tónusossá formálni. A fehérjék megtalálhatóak a húsokban, főleg a szárnyasokban, de a marhahús is kiváló fehérjeforrás. Nem beszélve a halakról, amelyek sajnos a magyar konyhákban nem túl elterjedtek, pedig kiváló tápanyagforrások.

Víz

Mindezek mellett talán a legfontosabb tápanyag a víz. Testünk jelentős része, mintegy 70%-a vízből áll, és ezt folyamatosan pótolni kell. Szükséges a vérellátáshoz, a napi rutinhoz, a test frissességéhez. A víz segíti a legtöbb tápanyag beépülését, és tisztán tartja a szervezetet. Ez nem egyenlő a folyadékkal, amelyet levesekből vagy cukros üdítőkből viszünk be, ezek inkább csak lerakódnak a szerveink között, puffadást, „vizesedést” okoznak. A tiszta víz a leghasznosabb energia- és tápanyagforrás mind közül, érdemes belőle (testmérettől függően) napi 2-4 litert bevinni.

Vitaminok

Ezeken túl természetesen vitaminokra is szüksége van az emberi szervezetnek, ezeket élelmiszerekkel és az egyre kisebb tápértékű zöldégeknek, gyümölcsöknek köszönhetően táplálékkiegészítőkkel tudjuk bevinni. Van olyan vitamin, amit bizonyos feltételek mellett képes a szervezet előállítani, példa erre ember esetében a D-vitamin és a napsütés kapcsolata. Van olyan anyag, amely az egyik élőlény számára vitamin, a másiknak pedig nem. Erre példa a C-vitamin, amelyet a legtöbb állat szervezete képes előállítani, de az ember nem. Az esszenciális aminosavak, és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert nagy mennyiségben van szükség rájuk.

Természetesen ehhez oda kell figyelni a táplálkozásra, az étrend összeállításánál nemcsak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni az elkészítési módra is. Kerülni kell a tartósítószeres, félkész, por alapú termékeket, mert azok csak megkötik a szervezetben a méreganyagokat ahelyett, hogy azok távoznának. Manapság nehéz elkerülni a „rossz” anyagokat, de törekednünk kell rá!

Scroll To Top