Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A Fekete-erdő titkai

A Fekete-erdőben már évszázadok óta ismert a cseresznye és a tejszín ínycsiklandó kombinációja. Kezdetben azonban nem süteményként fogyasztották, egyszerűen csak a cseresznyebefőttre tettek egy kis tejszínt, esetleg cseresznyepálinkával bolondították meg a receptet.

Innen már egyenes út vezethetett volna a Fekete-erdő torta kialakulásáig, furcsamód azonban mégis Svácból származik a finomság egy korai változata. Ezt még keksz, cseresznye és dió, néha pedig tejszín felhasználásával készítették, azonban semmiképp sem cseresznyepálinkával.

A torta feltalálásának hivatalos jogát egyébként Josef Keller cukrász követeli magának, azonban nem sikerült a szabadalmat minden kétséget kizáróan bizonyítania – tortája csupán elődje maradt a klasszikus desszertnek.

A torta neve először 1934-ben jelent meg írott formában egy német nyelvű süteményrecepteket tartalmazó könyvben. Ekkoriban már ismert volt a sütemény az összes német, osztrák és svájci nagyvárosban is, népszerűsége pedig töretlen maradt: 1949-ben a legismertebb német torták sorában a 13. helyet foglalta el. Innentől már egyenes út vezetett a világhírnévhez: mára már államilag szabályozzák a németországi névváltozatot.

A név eredete egyébként nem teljesen tisztázott: három elmélet is létezik a Fekete-erdő torta nevének kialakulására.

Az első szerint a tortát díszítő fekete csokirészekről kapta a torta elnevezését, míg a másik szerint a cseresznyepálinka az oka, mely a Fekete-erdő környékéről származik. A harmadik lehetőség szerint pedig csupán örökölte a süti a nevet egy korábbi Fekete-erdőtől, melyet amit már készítettek a vidéken. Akárhogy is, abban megegyeznek a vélemények, hogy a Fekete-erdő torta nem a Fekete-erdő környékéről származik.

Scroll To Top