Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Feketén-fehéren: ahogy a kávét szeretjük

A kávéfogyasztás gasztrokultúránk elengedhetetlen részévé vált.Van, aki serkentő hatása miatt, van aki csak az íze kedvéért fogyasztja, de az biztos, hogy mindenki kicsit máshogy szereti. De mit is kell kérnünk, ha kedvenc italunkat szeretnénk kapni a kávézókban?

Espresso

A “legegyszerűbb” kávéfajta, hiszen a lényegen kívül nem tartalmaz semmit. Ez a tiszta, fekete kávé: pörkölt, őrölt kávébabból főzik ezt a nagyjából 30 ml tömény energiát.

Americano

Aki látott már amerikai filmet, biztos rácsodálkozott, hogy képesek a szereplői ilyen sok kávét inni. A megoldás egyszerű: az espresso kávét forró víz hozzáadásával hígítják, így nem annyira erős, többet lehet belőle meginni, az íze viszont továbbra is megmarad, ha nem is annyira intenzíven.

Lungo, azaz a hosszú kávé

Hazánkban az egyik legnépszerűbb kávéváltozat, ami valahol az espresso és az americano között helyezkedik el. Ez ugyanis lazább az elsőnél, viszont erősebb a másodiknál. Hogy miért? mert itt ugyanazt a kávémennyiséget kétszeres adag (50 ml) vízzel főzik le.

Cappuccino

A presszókávé után talán a legismertebb olasz kávéspecialitás, mely világszerte meghódította a kávéfogyasztók szívét. Hogy mi a különlegessége? A krémesre főzött espressót habosított tejjel öntik fel, így hihetetlenül lágy eredményt kapunk.

Machiatto

Akik szeretnének a kis adag espressónál maradni, de a tejről sem szeretnének teljesen lemondani, azoknak ez a tökéletes választás. Ugyanis a kávénk tetejére ilyenkor épp csak egy csepp tejhabot tesznek, ezzel megbolondítva azt.

Latte Machiatto

A nagyravágyók tejeskávéjáról van szó. Itt ugyanis 2-3 dl meleg tejbe kerül bele az espresso (kérésre akár dupla adag is). Kiadós, lágy, mégis fedezi a koffeinigényünket.

Cafe Latte

Vannak, akik nem annyiraszeretik a tejhabot, a tejet viszont annál inkább. Nekik találták ki a cafe lattét, azaz tejeskávét, ahol egyharmad espressóhoz kétharmad gőzölt tej, és egy leheletnyi tejhab párosul. Ha pedig meg szeretnénk bolondítani egy kissé, kérjünk egy csipet fahéjat a tetejére!

Melange

Cukorral vagy cukor nélkül? Gyakori dilemma ez, ám sokan egy harmadik verziót választanak, méghozzá a mézet. A melange esetében nem is kell külön bajlódnunk az adagolásával, hiszen ebben az esetben a cafe latténk alján már ott is figyel egy réteg méz.

Scroll To Top