Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Finom különlegességek bozdavirágból

A tavasz végi, nyár eleji hetek sokak számára nem lennének teljesen a bodza sajátos íze nélkül. A jellegzetes, fehér, tányér alakú virágokból nemcsak szörp készülhet hanem számos más ételnek és italnak is egyedi ízt adhat.

Mielőtt szabadjára engednénk a fantáziánkat és belevágnánk a főzőcskézésbe, fontos leszögezni, hogy hogyan, milyen bodzát érdemes ételek, italok készítéséhez használni. A hazánkban őshonos három bodzafaj közül csaz az egyik, a fekete bodza (a név a bokor sötét színű bogyóira utal) alkalmas fogyasztásra, a fürtös bodza és földi bodza szára és bogyói hasfájást, hasmenést, hányást okozó mérget tartalmaznak.

Azonban nemcsak ezért kell kiemelt figyelemmel megválasztani, melyik bokorról szüretelünk virágot, hanem a növény potenciális szennyezettségét is figyelembe kell venni. Ugyan bodzabokrokkal szinte mindenhol találkozhatunk, ételek és italok készítésére olyan helyről ajánlott bodzát választani, amely távol esik poros, forgalmas utaktól. A virágokat jól szellőző kosárba érdemes szüretelni és használat előtt alaposan ki kell rázni őket, hogy ne maradjon a kis fehér virágok között szennyeződés vagy rovar.

Ha mindezzel megvagyunk, készülhet belőle klasszikus bodzaszörp, melyet akár több hónapig eltáolhatunk a hűtőnkben. Ha azonnali bodzás felfrissülésre vágyunk, az alaposan megtisztított virágokat néhány citromkarikával együtt cirtommal és cukorral ízesített vízbe áztatva isteni bodzás limonádét készjthetünk. Hasonló módon alkoholos italokat, bólékat is feldobhatunk a fehér virágok különleges ízével. A bodza remekül passzol például a pezsgőhöz, így különböző pezsgőkoktélok ízvilágához adhatunk vele egy egyedi csavart.

Az ízletes bodza nemcsak italokba, hanem ételekbe keverve is isteni. Fantasztikus, nyárias ízt varázsolhat különböző salátáknak, desszerteknek. Virág formában hozzáadható különböző zöldség- és gyümölcssalátákhoz, szózokhoz, fagylaltokhoz, különböző sütemények tésztájához. Ha szeretnénk a szezonon túli időszakra is félretenni a frissitő bodza-ízből, készíthetünk dzsemhez hasonló bodzazselét, mellyel az év többi részében is ízesíthetünk salátákat, süteményeket.

A bodza igazi kedvelői pedig nemcsak ízesítőként, hanem a fogás fő alkotóelemeként is fogyaszthatják a virágzatot. A palacsintatésztába forgatott, majd forró olajban hirtelen kisütött bodzavirág nagyszüleink kedvelt csemegéje volt. Fogyasztásának hagyományát bátran újjáéleszthetjük, sőt, feldobhatjuk a fogást néhány gombóc fagylalttal.

Bodzás ízekből a Ziánál sincs hiány. Ha a virág üde ízének kedvelője vagy, próbáld ki megújult étlapunk új, ízletes fogását, a grillezett jércefalatokkal, mangós barackkal és pirított malátával tálalt bodzás-mézes friss salátát!

Scroll To Top