Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Fokhagyma – Természetes és finom orvosság

A magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga a fokhagyma. De azon kívül, hogy ízletesebbé teszi életünket, az egészségünkhöz is nagyban hozzájárul, ráadásul „igénytelenségének” köszönhetően könnyen termeszthető és tárolható is!

Ez az intenzív ízű, a liliomfélék családjába tartozó fűszernövény ugyan Dél-Ázsiában őshonos, de évszázadok óta az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag világszerte. Pozitív egészségügyi hatásai miatt az ókorban sok helyen varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban pedig szent növényként tekintettek rá. Innen is eredt az a szokás, hogy a középkorban sokan amulettként viselték a nyakukban, s feltehetőleg a vámpírokról szóló legendákban is ezért említették az egyik leghatásosabb fegyverként a szörnyetegek ellen.

Persze valójában nincsenek természetfeletti tulajdonságai, de az tény, hogy számos pozitív hatással lehet egészségünkre fogyasztása. Még a hagymák között is kiemelkedő a nitrogén és a foszfortartalma, emellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, A, B, C és E-vitamint. Ezeknek együttesen köszönhető az immunerősítő hatása.

A fokhagymát gyakran ajánlják természetes vétisztítóként és vérnyomáscsökkentőként, de gyulladáscsökkentőként és az emésztést elősegítő szerként is használják a természetes orvoslásban.

Mivel önmagában nagyon erőteljes íze és illata van – ami akár még napokkal később is párolog az emberi bőrön keresztül – ezért általában feldolgozott formában fogyasztjuk: ételek fűszereként, olajjal elkeverve. Ugyanakkor akkor fejti ki igazán hatását, ha nyersen, mindössze a héjától megfosztva visszük a szervezetünkbe.

Ha nem szeretnél minden főzés előtt a fokhagymagerezdek megpucolásával és aprításával kínlódni, Te magad is készíthetsz fokhagymakrémet, amit aztán az ételekhez adva, könnyedén elérheted a szokásos ízvilágot. Ehhez nem kell mást tenned, mint hogy 20 dkg fokhagymát (megpucolva) egy robotgép segítségével pépesítesz, ehhez hozzáadsz egy evőkanál konyhasót és esetleg egy csipetnyi citromsavat. Az így kapott krémet akár hónapokon keresztül is tárolhatod a hűtőszekrényedben egy kis befőttesüvegben. Persze, csak akkor, ha nem fogy el pillanatok alatt.

Scroll To Top