Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Forró és gyümölcsös – Melegedj Te is sült teával!

Bár hazánkban nem sokan ismerik, több okból is érdemes lehet felvenni a testet-lelket átmelegítő, rendszeresen készített forró italok listájára. Na, de hogyan is kell elképzelnünk a sült teát? Blogcikkünkben bemutatjuk ezt az izgalmas teakülönlegességet.

 

A sült tea tulajdonképpen egy friss gyümölcsökből, hőkezeléssel, vagyis tulajdonképpen sütéssel készült koncentrátum. A sütés során a gyümölcsök olyan aromáit is előhívhatjuk, amelyeket italban talán még nem is éreztünk korábban.

Bár hazánkban egyelőre még nem terjedt el széles körben, Csehországban igen kedvelt gasztronómiai terméknek számít; a lekvárok, befőttek mellett a tavaszi, nyári befőzési időszakban sült teák is készülnek és kerülnek a kamrák polcaira.

Az ital alapját többféle módon is készíthetünk, ám a végeredmény ugyanaz lesz: egy frissítő ízekkel teli, egészséges gyümölcskoncentrátum, melyet forró vízzel felöntve izgalmas, teához hasonló italt kaphatunk. Óriási előnye, hogy szinte bármilyen gyümölcsből készülhet, és egyaránt használhatunk hozzá friss és fagyasztott alapanyagokat.

A koncentrátum nemcsak a téli időszakban lehet finom italok alapja, hanem hideg vízzel, szódával vagy éppen egyéb, alkoholos italokkal, például pezsgővel vagy borral felöntve szörphöz hasonló, hűsítő ital, vagy éppen különlegesen gyümölcsös, extravagáns koktél vagy smoothie is készíthető belőle.

Sült teát magunk is egyszerűen készíthetünk otthonunkban. Nagyjából 2 kg tetszőleges fajtájú gyümölcsöt felkockázunk, egy nagy tepsibe helyezzük őket, ízlés szerint cukrozzuk, fűszerezzük, majd 180°C-n 40-50 percig sütjük úgy, hogy a sütési idő felénél átforgatjuk, összekeverjük őket. Sütés után a gyümölcskészítményt még forrón streilizált üvegekbe tesszük, majd dunsztban hűtjük őket.

Ha az eredeti receptúrához ragaszkodva szeretnénk elkészíteni, akár úgy is nekifoghatunk, hogy a gyümölcsöket még frissen az üvegekbe helyezzük, és abban sütjük meg, így a gyümölcsök kellemes, karamellás ízt kapnak a hőkezelés során. Természetesen a tepsis módszerrel is készíthetünk karamellás ízvilágú gyümölcsesszenciát, ha a cukrot, amellyel a keveréket ízesítenénk, óvatosan karamellizáljuk, mielőtt a gyümölcsökre kerülne.

Karamell mellett ízesíthetjük a keveréket citromlével, citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal. Süthetünk a gyümölcsökkel együtt apróra kockázott gyömbért, vagy akár mentával, bazsalikommal is kísérletezhetünk.

Ha beválik a recept, a következő tavaszi-nyári befőzés alkalmával akár ilyen formában is átmenthetjük a téli időszakra a meleg évszakok friss gyümölcsízeit. Télen pedig nincs más dolgunk, mint egy kanálra való esszenciát a csészénk, bögrénk aljára tenni, felönteni forró vízzel, várni néhány percet, majd hagyni, hogy a friss gyümölcsíz elvarázsoljon bennünket isteni sült teánkban.

Scroll To Top