Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Forró, frissít és nyugtat. Mi az?

Ahogy sok más gasztronómiai találmánynak, az ír kávénak is van egy kedves kis története arról, hogy kinek az agyából és milyen körülmények között pattant ki, hogy alkohollal keverje a kávét. Ma már kultikus italnak számít Joe Sheridan találmánya, amit szívesen iszunk a hétvégéken.

A történet egy ír repülőtéren játszódik, Limerickben egy viharos téli estén 1943-ban. A szeles, esős idő miatt egy amerikaiakat szállító hidroplán pilótája úgy döntött, hogy visszafordul utasaival. Mivel a reptérhez közel egy éve nyitottak meg egy éttermet az utazóközönség kiszolgálására, a reptériek szóltak, hogy néhány átfázott és fáradt utas fog betérni hozzájuk hamarosan. Az akkor fiatal séf, Joe Sheridan hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, hogy kávéjukhoz whiskeyt önt, barnacukorral keveri és tejszínhabbal díszítve szolgálja fel a vacogó vendégeknek. A legenda szerint az egyik vendég megkérdezte, hogy Hé, haver, ez brazil kávé?”. Erre Joe frappánsan azt válaszolta, hogy Nem, ez ír kávé.” Nagy sikert aratott az ír kávé az amerikai utazók körében, így fel is került az étlapra.

A világot csak később hódította meg ez a kávékülönlegesség, amikor Joe magával vitte a receptet San Franciscoba. Munkát vállalt a Buena Vista Cafeban, ahol folytatta ötletének népszerűsítését. Az írországi repülőtér már nincs meg, de a helyén ott áll a Joe Sheridan Bár, ahol megkóstolhatjuk az eredeti recept alapján készült. Ugyanitt minden év augusztusában ellátogathatnak az érdeklődők az Ír Kávé Fesztiválra. Ha ilyen távolra azért nem utaznál, a Zilában is ihatsz frissítő-nyugtató ír kávét a süteményed vagy a fagylaltod mellé.

Scroll To Top