Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Friss vitaminbombák a piacon: Hamarosan szezonja van a tavasz első zöldségeinek

Ahogy az idő egyre enyhébbé és egyre naposabbá válik, mi magunk is egyre jobban vágyni kezdünk a tavasz frissességére. Ebben az évszakban nemcsak a nappalok hosszabbodásának és a természet ébredésének örülhetünk, hanem az első friss tavaszi zöldségek ízét is élvezhetjük. Blogcikkünkből kiderül, melyek ezek a zöldségek.

Hónapos retek

Az élénkpiros gumójú hónapos retket talán senkinek nem kell bemutatni. Ma más szinte az egész Földön termesztik; Európába Marco Polo hozta be Kínából. Igen gazdag C-vitaminban, emellett bőségesen található benne B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas és cink is.

A hónapos retek magjai, már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már február-március környékén el szokás vetni a magvait. Tenyészideje mindössze 55-60 nap, így vetés után néhány héttel már be is takarítható a zsenge, enyhén csípős ízű zöldség, melyet elsősorban nyersen fogyasztunk szendvicsekben, salátákban.

Madársaláta

A galambbegynek vagy mezei salátának is nevezett madársaláta különböző zöldségkeverékek, szendvicsek kedvelt összetevője. A saláták közül a madársaláta tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Különösen magas a C vitamin, béta-karotin és magnézium tartalma. A levelekben található, enyhén kesernyés éterikus olaj, ideg- és gyomornyugtató hatású.

Hazánkban egyelőre nem tett szert komolyabb népszerűségre, pedig alacsony vízigényű, talajra nem kényes növényként könnyen termeszthető. Ízletes összetevője lehet különböző salátáknak, szendvicseknek vagy vitaminban gazdag smoothieknak.

Fodros kel

A fodros kel a káposztafélék legnagyobb részéhez hasonlóan a Földközi-tenger környékéről származik. A jelenlegihez nagyon hasonló formájában már az ókori görögök is termesztették. Kis hőigényű kétnyári növényként hazánk éghajlatán könnyedén áttelel.

Annak ellenére, hogy már az ókorban is ismert volt Európában, nem tartozik a legismertebb zöldségek közé, pedig az egyik igazán egészséges zöldségféle: rendkívül gazdag rostban, és jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, A-, B6- és K-vitamint, így mindenképpen érdemes lehet az étrendünk részévé tenni.

Újhagyma

A zsenge, friss ízű újhagyma sokak kedvence. Nem véletlen, hogy számos háztartásban a húsvéti asztalról sem maradhat le: egyik legelső szabadföldi terményként már a tavasz első felében megjelenik a piacokon.

Illóolaj, illetve B- és C-vitamintartalma jelentős, emellett étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatással is bír. Nyersen és különböző ételekbe főzve egyaránt ízletes hozzávaló lehet.

Medvehagyma

Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, különleges aromájú hagymaféle az egyik legnagyobb tavaszi kedvencünk. Amellett, hogy nagyszerű saláta alapanyag, kiválóan passzol húsokhoz, sajtokhoz, sajtkrémekhez, rizottókhoz, sőt akár ízletes pesto vagy krémleves is készülhet belőle.

Mindezek mellett a tavaszi fáradtság egyik leghatékonyabb elűzőjének tartják – nem véletlenül. A medvehagyma ugyanis számos pozitív élettani hatással is bír. Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, emellett jelentős a vas- és C-vitamin tartalma. Ez utóbbi kedvezően hat az immunrendszer működésére és vitalizál bennünket. A benne található antibakteriális és gombaellenes összetevők kedvezően hatnak a gyomorra, a bélrendszerre, így egyaránt hatékonyan lép fel krónikus hasmenés és szorulás ellen.

Scroll To Top