Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Frisset ősszel is: gyümölcsök

Nyáron könnyen hozzászokunk, hogy egyszerűen és olcsón juthatunk hozzá a friss és vitamindús finomságokhoz, hiszen akár a szedd magad akciók keretein belül, akár a piacokon, de még az áruházak polcain is széles a zöldségek és gyümölcsök választéka.

De mi a helyzet akkor, amikor beköszönt az ősz, és csökken a kínálat vagy épp megemelkedik az ár? Nos, ilyenkor sem kell kétségbe esni és lemondani a friss alapanyagokról, csupán egy kicsivel több tudatosságra van szükség. Ha valaki odafigyel rá, hogy mindig a szezon terméseit keresse, változatos és egészséges étrendet alakíthat ki az ősz kezdete után is.

Természetesen vannak olyan gyümölcsök, melyekkel sosem nyúlhatunk igazán mellé. Ilyenek főként a különböző almafélék, de ha igazi őszi specialitásokat keresünk, érdemes figyelemmel követni a szüreti időszakokat.

Augusztus elejétől már megérnek az első körték, szeptemberben pedig már több fajtájuk, leginkább a vilmos és a bosc cobac uralja a terepet, míg a hazánkban is kedvelt Packham’s triumph akár október végéig is elláthat minket friss körtével.

A birsalma szüretelését szeptember végén kezdik, fajtájától függően pedig egészen december elejéig eltarthat a termési időszak. Magas C-vitamin tartalma miatt különösen egészséges, de kemény húsa és összehúzó hatása miatt nyersen nem fogyasztják, így érdemes bevezetni az étrendünkrbe.

A főként az Őrségben elterjedt füge az elterjedt hiedelemmel ellentétben nem az egzotikus gyümölcsök közé tartozik, hiszen már 8 évszázada termesztik hazánkban. Ráadásul kitűnő befőtt, cukrozott gyümölcs, bor és pálinka készülhet belőle, így a betakarítás után is sokáig élvezhetjük az ízét.

De ne feledkezzünk meg az olajos magvakról se! A dió, mogyoró, mandula és egyéb magvak önmagukban is igazán finomak és egészségesek, de remekül használhatjuk őket a főzés során, s kimondottan ajánlott a fogyasztásuk vegetáriánus étrend esetén.

Scroll To Top