Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gasztro tévhitek

Számos városi legenda kering, aminek fele sem igaz – megdöbbentő, de ez bizony a gasztronómia világára is igaz. Olaj a főzővízbe, hűtőben tárolt kávé, káros zsiradékok. Lássuk, milyen általánosan elterjedt tévedésekkel számolhatunk le végleg!

Ne önts olajat a tészta főzővízébe!

Te sem szereted, ha főzés után egy tömbbe áll össze a tészta, igaz? Pontosan ezért szokott az ember olajat önteni a főzővízbe. Csakhogy miközben az olaj a víz tetején úszkál, a tészta teljes lelki nyugalommal ragad össze alatta. Érdemes inkább megfelelően sok vízben főzni a pastát, és időről időre átkeverni – így nem lesz vele semmi baj.

 

Ne mosd meg a nyers húst!

Sokáig voltunk abban a hitben, hogy akkor teszünk a legjobbat, ha megmossuk a húst feldolgozás előtt. Az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal azonban óva int minket ettől, hiszen a lemosott baktériumok a pultról, mosogatóról átkerülhetnek más ételekre, ráadásul a hőkezelés – a mosással ellentétben – úgyis megnyugtatóan végez velük.

 

Ne főzd szét a kukoricát!

Te is rendszeresen a vízben hagyod a kukoricát akár negyed órára is? A közhiedelemmel ellentétben a friss kukoricának elég akár 4 perc a lobogó vízben – ha egy kicsit öregebb sincs szüksége tíz percnél több úsztatásra!

 

Mosd meg, de ne hámozd a gombát!

A gomba porózus természeténél fogva intettek minket óva nagyanyáink a gomba mosásától, hiszen könnyedén ázott szivaccsá lehetnek, mondták. Egy gyors fürdő azonban biztosan nem árt nekik: egész bátran nekimehetünk a csapnak, sokkal több esélyünk van ugyanis így eltávolítani a földes részeket, mintha csak kefélnénk. A közhiedelem ellentétben azonban teljesen felesleges meghámozni őket, hiszen a legértékesebb tápanyagok éppen a héjban vannak.

 

Szabadítsd ki a kávét és a vörösbort a hűtő fogságából!

Ez senki sem gondolhatja igazán komolyan! A tojás a boltok polcán sem a hűtőben található – csakúgy ahogy a kávé vagy a vörösbor sem. Hát otthon sem kell őket hűtőbe tennünk. A kávé könnyen be is nedvesedhet a frigóban, a vörösbort pedig egyenesen szentségsértésnek tekintik a borbarátok hűtve kínálni. Különösen sokat árthatunk a pálinka élvezeti értékének, ha a hűtőből isszuk: érdemes ilyenkor a sokkolt italt kitölteni és megvárni, amíg kinyílnak az aromái.

Scroll To Top