Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gasztrofilmek

Életünk jelentős részét az étkezések köré szervezzük, így nem meglepő, hogy a filmekben is egyre-másra bukkan fel ez a téma. Összegyűjtöttünk pár igazán ételközpontú filmművészeti alkotást nektek, ami garantáltan meghozza az étvágyatokat!

Julie & Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia, Nora Ephron, 2009)

A Julie Powell önéletrajzi ihletésű regényéből készült filmet minden nő azonnal a szívébe zárta. A főhősnő, Julie óriási fába vágja a fejszéjét, amikor korának leghíresebb szakácsnőjének összes receptjét végig akarja főzni egy év alatt, de a hetek-hónapok elteltével a finom ételeken kívül mást is kap: önmagába vetett hite is önigazolást nyer. Fantasztikus ételek és fantasztikus színésznők garantálják a szórakozást… no, meg a jó étvágyat.

julie_julia_5

Étel, ital, férfi, nő (Yin shi nan nu, Ang Lee, 1994)

Mint azt a címe is sugallja, ez a távol-keleti remekmű egyaránt szól gasztronómiáról és emberi kapcsolatokról. A talán „legamerikaibb” ázsiai rendező emelett ötvözi saját, számunkra egzotikus kultúráját a nyugati társadalom számára is könnyedén befogadható témákkal.

Super Size Me (Morgan Spurlock, 2004)

Az étkezés bármilyen jó is, a mértékletesség kiemelten fontos. Ez főként igaz a gyorséttermek kínálatára, amit Morgan Spurlock dokumentumfilmje nagyon is jól szemléltet. Saját magát veti alá egy különös kísérletnek: egy hónapig kizárólag McDonaldsban próbál enni, közben pedig folyamatosan egészségügyi vizsgálatokat végeznek rajta, hogy lássák, milyen hatással van teste a felelőtlen táplálkozás.

Csokoládé (Chocolat, Lasse Hallström, 2000)

Nem lehet teljes a listánk enélkül a csokiimádó alkotás nélkül! Hallström 2000-es, már-már szinte kultikus filmje egyszerre mesél szerelemről, kirekesztésről, vallásról, családról, barátságról és persze mindannyiunk kedvencéről, a csokiról. Ráadásul nem mások láthatóak a főszerepben, mint Johnny Depp és Juliette Binoche!

chocolat-binoche

Delicatessen (Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet, 1991)

Az Amelie csodálatos életét is jegyző Jean-Pierre Jeunet első filmjében egy igazán szürreális élethelyzetet választ: posztapokaliptikus komédiájában egy házba új lakó költözik, akit – a helyi szokás szerint – a hentesnek fel kéne darabolnia, hogy ne éhezzenek. Csakhogy a lakók hamar megszeretik az újoncot, ami viszont a többiek éhínségéhez vezet. Ne ijedjen meg senki, a Delicatessen témája ellenére egy kimondottan üdítő, vidám alkotás.

A nagy zabálás (La grande bouffe, Marco Ferreri, 1973)

Ez a film kakukktojás a listánkon, mivel jelen esetben nem biztos, hogy rögtön a hűtőhöz rohannánk a végefőcím megjelenésekor. Ferreri alkotása ugyanis sokszor gyomorforgató, eleve szürreális alaphelyzetre épül, ugyanakkor az étel imádatát talán azóta sem mutatta be senki ennél jobban. A kor ikonikus színészei, például Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Philippe Noiret pedig még feledhetetlenebbé teszik A nagy zabálást.

 

Scroll To Top