Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gasztrohungarikumok 1. – Kolbászok

2012 áprilisa óta a hungarikum már nemcsak egy homályos jelentésű szó, hanem egy valóban létező gyűjtőfogalom, mely segítségével megkülönböztetnek, kiemelnek a magyarságra jellemző tulajdonságokat, egyediségeket, különlegességeket és minőséget.

A szigorú szempontok alapján mérlegelő Hungarikum Bizottság immár hetvennél is több hungarikumot ismert el, a lista pedig csak folyamatosan bővül. A hunagrikumokon belül több kategóriát is bevezettek, s természetesen a gasztronómia is helyett kapott közöttük. Most induló sorozatunkban ezeket vesszük górcső alá, a sort pedig a különböző kolbászokkal kezdjük!

Csabai kolbász

Régebben a hagyományos kolbászokat a készítéskor szinte csak borssal fűszerezték, ám amikor 1809-ben háborús blokád miatt a fűszer ideiglenesen nem volt elérhető, a Csaba környékén élők más megoldások után néztek. A legkézenfekvőbbnek a helyi termesztésű erős paprika bizonyult, az eredmény pedig olyannyira népszerűvé vált, hogy azóta sem tértek vissza az eredeti recepthez.

Az elmúlt több mint 200 évben a családonként kialakult receptúra generációról generációra öröklődött, de emellett igazi márkanévvé is vált már, így nem csoda, hogy ez a finomság az elsők között, már 2013-ban a hungarikumok közé került.

Gyulai kolbász

Szintén 2013 óta gazdagítja a gasztrohungarikumok sorát a gyulai kolbász, melyek alatt kizárólag az olyan, Gyula és Békéscsaba városokon belül készített fűszeres kolbászféleségeket értjük, amik meghatározott, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző alapanyagokból készülnek.

A nemzetközileg is népszerű gyulai kolbász eredetileg az 1900-as évek elejéről, egy bizonyos ifj. Balogh József gazdaságából származott. Az ő húskészítményeit már ekkor is Európa-szerte keresték, az igazi áttörést azonban a nála dolgozó Stéberl András kolbásza hozta el. A mai napig tartó siker többek között annak köszönhető, hogy még mindig a hagyományos technológiával, bükkfával füstölve készítik a finomságokat.

Debreceni páros kolbász

A többiekhez képest viszonylag későn, mindössze 2015-ben csatlakozott a hungarikumok sorához a debreceni specialitás. Vagyis inkább többes számban kéne emlegetni őket, hiszen jelenleg négy autentikusnak számító változat létezik.

A tradicionális debreceni 100 százalékban marhahúsból készül, a kóser változat készítésekor akár marha-, bárány- vagy vegyes húsból is készülhet, a lényeg a kóser vágás. 30 százalék marha és 70 százalék hússertés vagy mangalica húsból készül a standard változat, míg a prémius Debreceni páros 100 százalék hússertés vagy mangalica húsból készül.

Bár maga a fűszerezés is eltérő lehet, egy alapanyag soha nem maradhat ki ezekből a kolbászokból: az 1800-as évek második felétől a fűszerpaprika elengedhetetlen alkotóeleme a Debreceni párosnak.

 

Scroll To Top