Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gasztrohungarikumok: Halászlevek

2012 áprilisa óta a hungarikum már nemcsak egy homályos jelentésű szó, a szigorú szempontok alapján mérlegelő Hungarikum Bizottság immár hetvennél is több hungarikumot ismert el, a lista pedig csak folyamatosan bővül.

Szinte hihetetlen, hogy két legendás halászlevünk csak évekkel a Hungarikum-program meghirdetése után került a gyűjteménybe, pedig így van: a bajai halászlé 2015-től, a tiszai pedig 2017-től azdagítja a hungarikumok sorát.

Bajai halászlé

Ahogy Pusztai Bertalan írja a bajai halászléfőző fesztiválról szóló kétnyelvű tanulmánygyűjteményben: „mint igazi márka, sokkal inkább egy érték- és érzéskomplexum konkrét reprezentációja. A jó márka próba nélkül garantál számunkra egy kiemelkedő minőséget. Minőséget, amelyet tőle megszokhatunk. Sőt mi több, olyan értékeket, amelyekkel azonosulni tudunk, amelyet magunkba építhetünk. A halászlé közösségben készíthető; magyaros, mivel paprikás; természetes, mivel friss hal kell hozzá; egészséges.”

A bajai halászlé főzése egy hagyományos mesterség, a bográcskészítés fenntartásához is hozzájárul, hiszen ez az étel egy speciális, felfelé szűkülő bográcsban készül.

Míg dunai halászlé gyakorta csak pontyból készül, ám a bajai esetében törpeharcsa is kerül a bográcsban fortyogó paprikás lébe. Az elkészült levest végül a bográcsból merik közvetlenül a tányérokba szedett gyufatésztára, s csak ezután merítik bele a különböző haldarabokat.

Tiszai halászlé

A magyar halászleveknek három fő családja van: a balatoni, a dunai és a tiszai. Bár mindhárom halászlé alapja a jó minőségű hal, a hagyma és a paprika, hármójuk között a különbség az elkészítés módjában van.

Eleinte a tiszai halászok a bárkáikon, uszályaikon felállított bográcsban főzték a halat, és a folyóból vették hozzá a vizet. A gazdag halállománynak és az utánozhatatlan zamatot adó, házilag őrölt helyi paprikának köszönhetően a 19. század második felében egyre híresebb lett a szegedi halászlé, és 1882-ben 42 halász közös beadványban kérelmezte egy halászcsárda létesítését a halpiacon, hogy a város lakói és az idegenek ott kóstolhassák meg az eredeti halászlét.

A klasszikus Tiszai (vagy szegedi) halászlé a fehérhúsú halakból, a ponty fejéből, farkából és hagymából készülő alaplé készítésével kezdődik, majd a passzírozás után a felöntött alaplébe kerül a só, a piros paprika, s a pontyszeletek. A Tiszai halászlé, amellett, hogy jellegzetes étele a Tisza-mentének, maga a továbbélő halászhagyomány. Az alapanyagok tekintetében szigorúan őrzi az ősi halászkultúrát, ugyanakkor a természetes ízfokozónak tekinthető alaplé használatával mindenki számára élvezetes étel.

Scroll To Top