Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gasztrohungarikumok: Magyar akác

2012 áprilisa óta a hungarikum már nemcsak egy homályos jelentésű szó, a szigorú szempontok alapján mérlegelő Hungarikum Bizottság immár hetvennél is több hungarikumot ismert el, a lista pedig csak folyamatosan bővül.

A magyar akác lényegében két helyet is kapott a Hungarikumok listáján: egyszer maga a fa, egyszer pedig a virágából származó méz nyerte el a címet.

A magyar akác – hivatalos nevén fehér akác – valójában az Egyesült Államok délkeleti részein őshonos fafaj, de olyannyira elterjedt Magyarországon, hogy már a 19. században magyar faként kezdték emlegetni. Hogy miért terjedt el ennyire? Az 1700-as évek végén Tessedik Sámuel felfedezte, hogy az akác alkalmas az alföldi sós, futóhomokos, szikes talaj újrafásítására, ezáltal ismét be lehet vonni ezt a területet a gazdaságba.

Az utóbbi évtizedekben az éghajlatváltozás folytán felerősödő elsivatagosodás és szárazodás elleni küzdelemben az akác kiemelkedő szereppel bír: nem csupán a mozgó homokot köti meg, de virága az egyik legjobb minőségű mézet szolgáltató méhlegelőnek számít.

Olyannyira remek mézet köszönhetünk ezeknek a fáknak, hogy maga a méz is Hungarikummá vált 2014-ben. A felterjesztés indoklásában többek között ezt írták róla: „A csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjednek színárnyalatai. Magas cukortartalma miatt nem kristályosodik, évekig folyékony marad. Íze nem karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. Az akácméz kiváló minősége miatt évtizedek óta keresett exportcikk, a mézkivitel fő célországai: Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia.”

És valóban, a magyar akácméz világszerte ismert, és hazánkban is nélkülözhetetlen minden egyes háztartásban. Hiszen fogyasztjuk teába, süteményhez, de akár pusztán kenyérre kenve is. De nem csupán ízéért, hanem gyógyhatásai miatt is szeretjük! Az akácméz robinint és akacint tartalmaz, ezért jó általános  fertőtlenítő hatása van, méregtelenítő és köhögéscsillapító hatású, de akár gyomorbántalmak esetén is nyugodtan fordulhatunk hozzá.

Scroll To Top