Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gasztronomiai kalandozások a világ körül VI. – Thaiföld

Ha a távol-keleti konyhákra gondolunk, könnyedén beleeshetünk abba a hibába, hogy csupán a japánok rizzsel, hallal vagy más feltéttel készült szusijai és a sarki kínai büfé esetenként nem túl étvágygerjesztő fogásai jutnak eszünkbe. Pedig az Európában egyre ismertebbé váló thai gasztronómiáról is érdemes megemlékezni ilyen esetekben.

Thaiföld hagyományos konyháját nem véletlenül nevezik a színek és az illatok konyhájának. Különleges fogásai nemcsak az ízlelőbimbóinkra, hanem a szaglásunkra és a látásunkra is jelentős hatással vannak. Ez elsősorban a változatos fűszereknek és alapanyagoknak köszönhető, melyeket Thaiföld hagyományos ételeinek elkészítésekor használnak.

Alapanyagként szívesen használnak különböző zöldségféléket. A leggyakoribb a szójababcsíra, a különböző, hazánkban ritkán vagy egyáltalán nem használt gombafélék, a padlizsán, a bambuszrügy és a kínai kel. Az általában friss formában felhasználásra kerülő, változatos zöldségeknek köszönhetően nemcsak ízvilág tekintetében, hanem látványra is igazán színes fogások kerülnek az asztalra.

Az ízvilágbeli sokszínűség a thai konyha bőséges és változatos fűszerhasználatának köszönhető. Az alapvető ízvilágot a sós, savanyú, édes és fűszeres ízek harmóniája határozza meg. A konyha leggyakrabban használt fűszerei a citromlé, a citromfű, a friss koriander, a bazsalikom, a gyömbér, a fekete bors, a fokhagyma, a tamarindlé, a galangagyökér, illetve mára már szinte elengedhetetlen ízesítője a thai fogásoknak a portugál misszionáriusok által meghonosított chili. A sós íz gyakran nem sózással, hanem a kínai konyhában is népszerű halszósz, sós osztrigaszósz vagy rákkrém adagolásával kerül az ételbe.

A húsok terén nem válogatnak. A csirke mellett marhát, sertést, különböző tengeri állatokat, sőt rovarokat is előszeretettel fogyasztanak. A húsok ritkán kerülnek egészben sütve a tányérra, inkább harapásnyi falatok formájában kerülnek az asztalra.

A köretek közül a rizst részesítik előnyben, melynek jellemző elkészítési módja tájegységenként változik. Egyes helyeken a pergő jázminrizst kedvelik jobban, máshol ragacsosan vagy rizstészta formájában kerül az asztalokra. Népszerűek továbbá a rizses sütemények, desszertek, melyeket általában különböző gyümölcsökkel, papayával, mangóval, duriánnal, szőlővel, kókusszal vagy dinnyével tesznek változatossá.

Az étkezési szokások, fogások sorrendje jóval kevésbé kötött, mint azt Európában megszokhattuk. Az ételeket általában egyszerre tálalják, semminek sincs meghatározott helye a menüsorban. A szervírozott fogásokat az egy asztalnál ülők általában megosztják egymással, mindenki bátran fogyaszthat bármely asztalon lévő ételből. Különösen igaz ez a vacsorára, amely a thai gasztronómia főétkezése. Míg az ebéd általában egy könnyű curry, rizses fogás vagy tésztás egytálétel, addig egy hagyományos vacsora levesből és akár öt kisebb fogásból is állhat.

Noha azt gondolnánk, hogy az ételeket a thai konyhára nagy hatást gyakorló kínai gasztronómiai hagyományokat követve pálcikával fogyasztják, az igazság az, hogy Thaiföldön a késsel-villával történő étkezés a legelterjedtebb (bár az előbbire ritkán van szükség, mivel a húsokat, zöldségeket általában falatnyira vágva készítik el és tálalják fel).

A thai konyha változatos fogásokat kínál azok számára is, akik speciális diétát, különleges étkezési rendet követnek. Változatos, ízzel teli zöldséges fogásaik között a vegetáriánusok, vegánok is bőséggel találnak nekik megfelelő ételeket. Mivel tehéntejet szinte egyáltalán nem használnak, inkább kókusztejjel vagy rizstejjel helyettesítik azt, és a búza is igen ritkán szerepel az összetevők között, a tej- vagy gluténérzékenyeknek sincs félnivalójuk.

A thai konyha változatos, mégis harmonikus ízeivel az európaias fogásokhoz szokottak érzékeit is elvarázsolja. Egyre növekvő népszerűségének hála itthon is bármikor belekóstolhatunk az egzotikus ízekbe, ha betérünk egybe az egyre szaporodó wokbárok közül, de természetesen az igazán autentikus gasztronómiai élményt egy hamisítatlan thaiföldi piac ételes standjánál élhetjük át.

Scroll To Top