Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gesztenye, az ősz megédesítője

Maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye… sokféle néven ismerjük a szelídgesztenyefa termését, leggyakrabban pedig gesztenyepüré formájában találkozunk vele. Pedig mennyi más módon is felhasználhatjuk!

Ősz közepén elárasztják a közterületeket a gesztenyeárusok, akik a frissen sült finomságot kínálják, általában aranyáron. Pedig mi magunk is elkészíthetjük otthon, ráadásul nem is olyan nehezen. Kis beáztatás után a gesztenye kemény, barna héját be kell metszeni a sarkánál keresztalakban, majd egyszerűen a sütőbe helyezve meg kell sütni. A sült gesztenye akkor készül el, amikor héja felhólyagosodik, kissé elválik belsejétől.

Gyerekkorunk egyik kedvenc, talán kissé meg is unt süteményét, a hókiflit is feldobhatjuk a gesztenyével. Ebben az esetben a hagyományos hókifli tésztáját kinyújtjuk, köralakban kiszaggatjuk, majd miután egy-egy kanál gesztenyemasszát a közepére helyeztünk, összehajtjuk és így sütjük meg. Az eredmény egy krémes és nosztalgikus élmény!

De persze nem csak az édességekhez illik ez az őszi gyümölcs: a húsokkal, s főként a szárnyas húsokkal is fantasztikusan harmonizál. Ha megtöltünk egy egyszerű pulykasültet aszalt szilvával és gesztenyével, csodás ízkavalkádot kapunk cserébe.

A gesztenye felhasználási módjai végeláthatatlanok – néhány új ötletért érdemes ellátogatni a velemi gesztenyeünnepre október 8-9-én.

chestnut-498833_1920

Scroll To Top