Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gyakori konyhai bakik megelőzése és megoldása

Biztosan te is elkövettél már hibákat olyan ételek készítése közben, amik olyan egyszerűnek tűnnek és mégis – egy apró ballépéssel végül a kukába kerültek. Az a fránya tejszínhab mindig összeesik, a piskóta nem nő meg megfelelően, a főzelék meg egy óvatlan pillanatban odakozmál. Ne aggódj, mindent meg lehet oldani! Összegyűjtöttünk néhány gyakori konyhai balesetet és megoldásaikat, hogy sose menjen el a kedved a főzéstől vagy a sütéstől! A jelige mindent ment.

Megelőzés

 

Ha azt szeretnéd, hogy a finom gyümölcsdarabkák, amiket gondosan beletettél a sütemény tésztájába, ne süllyedjenek el a legmélyére, a gyümölcsöket forgasd meg kevés lisztben és csak ezután helyezd el a tésztában, így a sütés végén nagyobb eséllyel ugyanott lesznek majd, ahova tervezted őket.

A rakott tésztáid gyorsan kiszáradnak? Közvetlenül sütés után olvasztott vajjal locsold meg a tetejét, így garantáltan friss marad majd a finomság.

A különböző zöldséges ételeket mindig csak a főzés végén ízesítsd ecettel, különben jóval nehezebben puhulnak meg a hozzávalók.

Ha szép tortát szeretnél sütni, akkor mindig csak a forma alját kend ki vajjal. Ha az oldalát is bevajaznád, akkor sütés közben a tészta közepe felpúposodna, aminek nyilvánvalóan senki nem örülne.

 

Tűzoltás

 

Mindenki mumusa a tejszínhab, mert nehéz rájönni, hogy mikor tökéletes. Kőkemény habot szeretnél verni, de végül kicsapódik és szétesik az egész. Még ekkor sincs minden veszve! Teljesen tökéletes ugyan már nem lesz a tejszínhabod, de még használhatóvá teheted, ha öntesz hozzá még egy kis tejszínt és finoman elkavarod benne.

Már megint egy icipici tojáshéj került a fehérjébe és hiába próbálod kiszedni evőeszközzel, de egyszerűen minden próbálkozásodnak ellenáll. Könnyen megoldhatod! Moss kezet és nedvesítsd be a mutatóujjad. Az ujjad segítségével könnyen kiszedheted a rakoncátlan kis héjat.

Véletlenül megcsúszott az ecetes üveg? Sebaj, a túlecetezett étel cukor hozzáadásával közömbösíthető.

Megint csak egy percre mentél ki a konyhából, hogy elintézz valami apróságot, de a főztöd újra megbosszulta a figyelmetlenségedet? Az odakozmált mártást vagy húst, főzeléket, lekvárt egész egyszerűen öntsd át egy másik edénybe és úgy főzd tovább.

Ha a piskótatészta annyira megég, hogy használhatatlan és te teljesen összeomlottál a tésztával együtt, ne keseredj el teljesen! A használható részeket vágd össze, locsold meg rummal, szórd meg darált dióval, porcukorral, keverj hozzá lekvárt és használd fel töltelékként.

Ha az otthon készített majonéz túl híg, akkor valószínűleg túl sok benne az olaj. Csak tegyél bele még egy tojássárgáját és máris megfelelő állagú lesz! Arra is figyelj, hogy minden hozzávaló ugyanolyan hőmérsékletű legyen.

Végezetül álljon itt egy olyan hölgy mondása, aki felnőttként ismerkedett meg a főzéssel és mindig kellő humorral állt hozzá a hibáihoz:

 

A főzés egyik titkát és egyben örömét jelenti megtanulni kijavítani valamit, amit elrontottunk, és az egyik lecke az, hogy derűsen viseljük el azt is, ha már egyáltalában nem lehet kijavítani.

Julia Child

Scroll To Top