Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gyerekkorunk kedvencei – retro édességek

Mindenki sok szép emléket őriz a gyerekkorából, és ezek között bizony azok az édességek is szerepelnek, amikkel ma már ritkán találkozunk az áruházak polcain. De van egy jó, hírünk, sokra még ma is rábukkanhatunk, ha máshogy nem, az internet segítségével. Az alábbi listáról bizony minden beszerezhető!

Téli fagyi

Míg nyáron valóban a hűsítő fagylaltot ettük, télen erre nem igazán volt lehetőség, és valljuk be, a nagy mínuszokban kedvünk sem nagyon volt hozzá. Cserébe viszont a hetvenes években elterjedt a Téli fagyi, aminek ugyan legfeljebb formájában volt köze az igazihoz, mégis megteremtette az illúziót. Ennek az édességnek a közepében eredetileg főzött párizsi krém volt, ám hamar megjelent az olcsóbb változat, amit kakaós-vajas krémmel töltöttek meg.

Dunakavics

A Food Network még 2015-ben készített egy felmérést, amiben arra voltak kíváncsiak, kinek mi jelentette a gyerekkor ízét. Az eredmény szerint pedig a legtöbb magyar felnőttnek a Dunakavics volt a nagy kedvenc. A pörkölt mogyorót színes cukormázzal vonták be, így a szemünket és a szánkat egyszerre kényeztette ez az édesség, mindössze a fogainkkal nem volt jó barátságban.

Zizi

Az egyik legnépszerűbb édesség a kilencvenes évek közepéig a Zizi volt. Ezek a színes, pufassztott rizsszemek azért is voltak ennyire kedveltek, mert viszonylag olcsón lehetett hozzájutni, ám hiába került kevésbe egy zacskó ára, minden – ma már – felnőtt tudja, hogy rengeteget lehetett belőle egyszerre megenni, így hamar el is fogyott.

Kojak nyalóka

A hetvenes években két sikeres krimisorozat is készült. Míg Columbo a ballonkabátot és a szivart népszerűsítette, addig Kojaknek a nyalóka jutott. A főszereplőt alakító Telly Savalas épp elkezdett felhagyni a dohányzással, és pótcselekvésként a nyalókaevés jutott eszébe. Az a bizonyos kakaóval bevont keménycukorka pedig annyira emblematikussá vált, hogy hamarosan mindenki azt ette.

Krumplicukor

Az egyik legkülönösebb retro édesség a krumplicukor, amiről sokan nem tudják, hogy valóban krumpliból készül! Pedig ez megmagyarázza azt is, hogy ez volt az egyik legolcsóbb édesség, amihez hozzá lehetett jutni. Plusz előnye volt, hogy nem volt émelyítően édes sok másik kapható nassolnivalóval szemben. A kívül kemény, belül omlós finomság generációk kedvencévé vált.

Üdítő italpor

Ez az édesség, amit valószínűleg soha senki nem fogyasztott rendeltetésszerűen. A márkanév nélküli, kis műanyagflakonokban kapható édes-savanyú port hivatalosan vízben feloldva kellett volna elkészíteni, de természetesen a gyerekek inkább por formában, a tenyerükből ették, vagy közvetlenül a flakonból öntötték a szájukba, már ameddig a megnedvesedett por el nem tömítette azt.

Scroll To Top