Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gyümölcsfagyasztás – mit szabad és mit nem?

Egyre-másra érnek be a finomabbnál finomabb gyümölcsök, mi pedig már lassan nem is bírjuk őket megenni.

De nem kell aggódni, a többségüket eltehetjük télire is, akár kompót, akár lekvár formájában, sőt a fagyasztóban is megőrizhetjük őket. Néhány apróságra azonban érdemes odafigyelni, ha nem akarunk a téli hónapok során bosszankodni.

A legegyszerűbb, ha kissé feldarabolod a gyümölcsöket, és egy olajjal vékonyan kikent dobozba teszed őket, így egyrészt több fér bele, másrészt könnyebben ki tudod venni őket, miután megfagytak.

Érdemes kimagozni a csonthéjas gyümölcsöket mielőtt a fagyasztóba kerülnek, enélkül is könnyen kesernyés ízt kaphatnak pár hét után. A meghámozással azonban ne foglalkozz előtte, ugyanis megfagyott állapotban sokkal könnyebb lehúzni a héjukat, mindössze egy pillanatra forró víz alá kell őket tartani.

Fagyasztás után gyakran nem olyan szépek a gyümölcsök, mint amikor eltettük őket. Ha azonban fagyasztás előtt cukros vízben áztatod egy keveset, akkor a színüket is megőrzik, ráadásul a fagyási sérüléseket is elkerülheted a külsejükön.

A bogyós gyümölcsök fagyasztásánál a leggyakoribb probléma, hogy összefagynak az apró szemek. Pedig ezt is könnyen elkerülhetjük! Először alaposan mosd meg a szemeket, majd ha megszáradtak, egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezd el őket egyesével úgy, hogy ne érjenek össze. A tálcát tedd a fagyasztóba fél órára, csak eztán pakold át őket a dobozba. Ha ezt megcsinálod, később akár szemenként is kiveheted az apró gyümölcsöket.

Scroll To Top