Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés
Borjúpaprikás tojásos galuskával

Hagyományőrző fogások

 

Nemrég megújult a Zila Kávéház és Étterem étlapja. A különleges hús-, hal- és tésztaételek mellett úgy döntöttünk, tisztelgünk egy kicsit a magyar konyha hagyományai előtt, ezért igazi, házias ízekkel is találkozhatnak vendégeink az étlapot böngészve.

Úgy tartják, a tatár beefsteak nevét a nyereg alatt húst puhító lovasokról kapta a nevét, pedig már bebizonyosodott, hogy csak egy legendával van dolgunk, hiszen soha nem tettek ilyen elődeink. Ugyanakkor már a 13. századból vannak írásos nyomai a tatárnak, de igazából a 19. század végén terjedt el, valószínűleg orosz és német közvetítéssel. Sokan ódzkodnak a nyers hús otthoni elkészítésétől, ezért is kapott helyett étlapunkon ez az ínyencség.

Tatárbeefsteak

Tatárbeefsteak

A balkáni eredetű lecsó mára a magyar konyha egyik alappillérévé vált. Gyakran egyéb főételek ízesítéséhez használják, vagy köretként tálalják húsok mellé, de önmagában is igazán üdítő fogás, amit szakácsaink ezúttal friss tojással készítenek, pincéreink pedig friss kenyérrel teszik az asztalra.

A túrós csusza és a harcsapaprikás is a magyar konyha jellegzetességei közé tartoznak, ha pedig a kettőt együtt fogyaszthatjuk, akkor hazánk gasztronómiájának legjavához van szerencsénk. Magyarország egyik leggyakoribb hala a harcsa, így nem csoda, ha gyakran előfordul az étlapon. A Zila megújult étlapján további harcsás fogásokat, például roston sült szürkeharcsafilét is találhatunk.

Igazi világhírű magyar fogás a cigánypecsenye, amit a külföldiek gyakran a legfinomabb ételünkként emlegetnek. A nevének eredetét sajnos homály fedi, de a legvalószínűbb feltételezés, hogy a roma népcsoport kedvelt étele volt, és ezért viseli a nevet. Bár a cigánypecsenyét könnyű elkészíteni, sokak szerint elrontani is legalább ilyen könnyű, ezért érdemes inkább étteremben próbálkozni vele.

Hagyományőrző fogásaink között megtalálhatják még vendégeink a ropogós kacsacombot, természetes párolt káposztával szervírozva, a borjúpaprikást tojásos galuskával, a hagymás rostélyost és a borjúból készült bécsi szeletet, így igazi hazai ízek közül válogathatnak mindazok, akik betérnek hozzánk.

Friss lecsó

Friss lecsó

Scroll To Top