Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A hálaadás és ami mögötte van

Bár Magyarországon nincs hagyománya a hálaadásnak (Thanksgiving), az amerikai filmek miatt valószínűleg már mindannyian hallottunk róla, sőt, azt is tudjuk, hogy nincs ilyen ünnep pulyka nélkül. Na de mi is az a hálaadás? És mi köze a Black Fridayhez?

A hagyomány szerint 1621 óta ünneplik november negyedik csütörtökjén Észak-Amerikában a hálaadást. Azért ekkor, mert eddigre biztosan véget érnek az őszi betakarítások, így már hálát lehet adni a termésért Istennek.

Első alkalommal a Mayflower nevű hajón ünnepelték meg, mivel az ezen utazó telepesek mintegy fele meghalt a hosszú út első telén a hideg és az éhínség miatt. Érkezésük után a helyi bennszülöttek segítettek nekik a túlélésben: megtanították őket alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz, így például vadászati és halászati praktikákat mutattak nekik. Végül a bőséges termés örömére az életben maradt telepesek hatalmas ünnepséget rendeztek a hajó fedélzetén. Hivatalosan azonban csak 1789 óta számít ünnepnapnak.

Mára a nap legfontosabb részének az esti vacsora, azon belül is a pulyka számít, amit mindenféle finomsággal töltenek meg és különböző köretekkel szervírozzák. Főként áfonya, krumplipüré és zöldbab kíséri, majd sütőtöktortával zárják a menüt.

Ezzel a nappal egyben megkezdődik a karácsonyi időszak is. Ez utóbbinak már Európában is érezhető a hatása, hiszen a rögtön másnap megindulnak az adventi nagy leértékelések, amit hatalmas akciókkal kezdenek az áruházak: így most már világszerte mindenki a Black Fridayre vár, hogy kedvezményesen vásárolhasson.

celebration-315079_960_720

Scroll To Top