Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A házi bonbon jobb, mint a bolti!

Az ünnepek során biztos mindannyian kaptunk legalább egy doboz bonbont. Ezek az édességek aztán legtöbbször a szekrény mélyén porosodnak egészen addig, amíg végül a szemetesben végzik.

Pedig a bonbonok igazán finomak is lehetnek, főleg, ha mi magunk készítjük őket. Ma már könnyedén beszerezhetőek a szilikon bonbonformák, melyek segítségével különös formájú és változatos desszerteket készíthetünk.

A bobon külső borításához mindössze jó minőségű csokoládéra van szükség. Akár ét-, tej- vagy fehércsokit is választhatunk, a lényeg, hogy ezeket temperálva olvasszuk fel, majd mikor 60 °C környékére csökken a hőmérsékletük, egy ecset segítségével vékonyan (de ne túl vékonyan) kenjük ki. Ezután a formát 20 percre helyezzük a fagyasztóba, hogy a máz megszilárduljon.

Közben egy közepes edényben készítsük el a tölteléket. 100 gramm habtejszínt forraljunk össze 30 gramm mézzel. Egy hőálló edénybe tördeljünk 300 gramm étcsokoládét és 150 gramm fehércsokoládét, majd a forrásban lévő mézes tejszínt öntsük rá, és gyors, erős mozdulatokkal keverjük az egészet simára. Mikor a homogén massza 35 °C-ra visszahűlt, az időközben megszilárdult formákba kezdjük tölteni. Vigyázzunk, hogy ne töltsük fel teljesen, mert még erre jön rá a bonbon „talpa”.

Ha megtöltöttük a formákat, ismét visszatesszük a fagyasztóba, és újabb 20-30 percet várunk. Mikor megkötött a töltelék is, a külső borításként használt csokit újra felolvasztjuk, de épp csak annyira, hogy folyékonnyá váljon. Ekkor kenjük be a bonbonok alját, itt érdemes egy vastagabb réteget is rákenni. Mikor végeztünk, ismét visszatesszük a fagyasztóba, és egészen addig ott tartjuk, amíg az egész meg nem keményedik.

Ha elkészült, a szilikonformából egyszerűen ki tudjuk fordítani őket. Abban az esetben, ha szeretnéd izgalmasabbá tenni a tölteléket, érdemes egy-egy apróbb aszalt gyümölcsöt is a bonbon belsejébe rejteni. Kimondottan jó erre a célra a vörös áfonya.

Scroll To Top