Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Házi szörpök a tavasz illatos virágaiból

Tudtad, hogy kedvenc virágaid nemcsak csokorba rendezve, vázában kerülhetnek az asztalra, hanem sokukból ízletes szörp is készíthető? Blogcikkünkben négy virágot mutatunk be, melyekből isteni házi szörpöket készíthetünk.

Bodza

A hazánkban őshonos három bodzafaj közül csak az egyik, a fekete bodza (a név a bokor sötét színű bogyóira utal) alkalmas fogyasztásra, a fürtös bodza és földi bodza szára és bogyói hasfájást, hasmenést, hányást okozó mérget tartalmaznak.

Azonban nemcsak ezért kell kiemelt figyelemmel megválasztani, melyik bokorról szüretelünk virágot, hanem a növény potenciális szennyezettségét is figyelembe kell venni. Ugyan bodzabokrokkal szinte mindenhol találkozhatunk, ételek és italok készítésére olyan helyről ajánlott bodzát választani, amely távol esik poros, forgalmas utaktól. A virágokat jól szellőző kosárba érdemes szüretelni és használat előtt alaposan ki kell rázni őket, hogy ne maradjon a kis fehér virágok között szennyeződés vagy rovar.

Ha mindezzel megvagyunk, készülhet is a klasszikus bodzaszörp. A virágokat áztassuk néhány napon át egy lefedett edényben, majd az így keletkezett bodzás léből cukorral és citromsavval főzzünk sűrű szörpöt, melyet aztán több hónapon át eltárolhatunk!

Orgona

A május elején virágzó, sajátos illatú virágból nemcsak gyönyörű anyák napi csokor készülhet, hanem ízletes szörp is, mely ízével a szürke őszi és hideg téli napokon is képes lehet megidézni a tavasz frissességét.

Orgonaszörpöt készíthetünk a bodzához hasonló, előáztatásos módszerrel is, de akár úgy is, hogy az alaposan lemosott, lecsepegtetett virágokat egy egység cukorból és egy egység vízből készült forró szirupban főzzük 5-7 percen keresztül, majd az így készült szörpöt citrusfélékkel vagy citromsavval ízesítjük.

Ibolya

Az ibolya nagy kedvenc az ehető virágok között, mivel élénk lila színével nagyszerűen feldobja a salátákat, desszerteket – és természetesen szörpként is remekül mutat az asztalon.

Hogy gyönyörű, élénklila szörpöt készíthetünk az alaposan megmosott virágokból, lassan főzzük őket meleg, de nem forró vízben, amíg azok át nem adják a színüket a folyadéknak. Ha a virágok teljesen kifakultak, szűrjük át az illatos, lila színű szörp alapot, majd cukorral és citrusfélékkel vagy citromsavval főzzük sziruppá azt!

Rózsa

A rózsának a közel-keleti gasztronómiában évszázadok óta fontos szerepe volt, az ehető virágok forradalmával pedig hazánkban is népszerű ízesítővé vált: fagylaltok, csokoládék, limonádék készítéséhez használják. Ezek mellett természetesen szörp is készülhet a virágból.

Fontos, hogy rózsaszörp készítéséhez illatos, piros rózsák szirmát használjuk, mivel az ezekből készülő szörp aromája és színe lesz a legkellemesebb. Az alaposan megmosott szirmokat az ibolyaszörp készítésében bemutatott módon, lassan, halványodásig főzzük, majd szűrés után adjuk hozzá a cukrot és a citrusféléket vagy a citromsavat!

Ha szeretnénk sokáig eltárolni a házi készítésű virágszörpünket, fontos, hogy alaposan megtisztított virágokból dolgozzunk, és az azokból készült a szirupot még forrón töltsük jól záródó üvegbe, majd fejjel lefelé fordítva tegyük szárazdunsztba őket!

Scroll To Top