Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Higiénia a konyhában – Amikre különösen érdemes figyelni

Otthonunkban bármennyire is próbálunk figyelni a tisztaságra, a baktériumok és apró szennyeződések bizony gyakran megbújhatnak úgy, hogy észre sem vesszük.

Különösen igaz ez a konyhánkra, ahol sok olyan tárgy vagy kis zug található, aminek tisztán tartására külön figyelmet kell fordítanunk. Ebben a helyiségben ugyanis nem csak az általános szennyeződés a jellemző, hanem a pára és a meleg miatt még több a veszélyforrás, mint hinnéd.

De hogy mik ezek a helyek és eszközök? Összeszedtük, hogy miket érdemes a megszokottnál is jobban tisztítani!

A szemetes

A szemetesünkhöz leginkább csak akkor nyúlunk, ha meg akarunk szabadulni valamitől: ételmaradéktól, csomagolástól vagy épp az összeszedett szeméttől. Bár vannak olyan tárolók, amikhez nem kell kézzel hozzáérnünk, óhatatlanul érintkezik velük néha a kezünk, így a rajtuk ragadt szennyeződés máris rákerül a kezünkre, ezáltal pedig az összes többi konyhai eszközre is. Épp ezért érdemes gyakran letakarítani a kukát, és minden alkalommal, mikor hozzáérünk, megmosni a kezünket is!

A mosogatószivacs

Az eszköz, amivel minden mást takarítunk hogyan lehetne szennyezett? – merülhet fel sokakban a kérdés, pedig már sokszor bebizonyosodott, hogy ez az egyik legkoszosabb tárgy a konyhákban, így a legveszélyesebb baktériumforrásnak is ezek számítanak. Persze nem kell minden mosogatás vagy takarítás után azonnal lecserélni őket, de érdemes figyelni rá, hogy ne hagyjuk őket hosszan ázni a vízben, és lehetőleg alacsony páratartalmú helyen tároljuk, amikor éppen használaton kívül vannak.

Konyharuha

Hasonlóan a mosogatószivacsokhoz- és rongyokhoz, a konyharuhád is rengeteg bakrtérium lakhelye lehet. Itt két dologra érdemes figyelni: a gyakori cserélésre és a különböző funkciójú ruhák bevezetésére. Soha ne használd ugyanazt a konyharuhát a pult tisztántartásához és az edények áttörléséhez, így elkerülheted a tiszta edények újbóli beszennyezését.

Vágódeszka

Bár egyre többen használnak műanyag vágódeszkákat, még mindig gyakran bukkanhatunk fából készült változataikra. Ezek azért lehetnek veszélyesek, mert a farostok között könnyen megszorulhatnak a szennyeződések, és ezt még egy alaposnak tűnő mosogatás során sem feltétlenül tudjuk eltávolítani. Ha neked is fa vágódeszkáid vannak, mindig öblítsd el őket használat után, így megelőzheted a bajt!

Scroll To Top