Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Hogyan alakítsunk ki gyerekbiztos konyhát?

Minden szülő rémálma, hogy a gyerekeinek valami baja esik, és lássuk be, a törékeny, forró és éles dolgokkal telezsúfolt konyhában erre nagyobb az esély, mint bárhol máshol az otthonunkban.

A főzés-sütés közben ráadásul kimondottan nehéz még  a kicsikre is figyelni, ezért érdemes már rögtön úgy kialakítani a konyhát, hogy a lehető legtöbb veszélyforrást semlegesítsük. Íme néhány praktikus tanács, amit érdemes betartani:

 

  1. Az éles eszközöket, késeket, ollókat, hústűket tartsd egy gyerekbiztos zárral ellátott fiókban, hogy véletlenül se kerüljön a kicsik kezébe. Ha már ki tudja nyitni az ilyen zárakat, remélhetőleg a késsel is tud bánni.

 

  1. A törékeny tányérokat és poharakat lehetőleg egy felső szekrényben tárold, és véletlenül se olyan polcon, amiről könnyen leránthatják őket.

 

  1. Az alkoholt tartalmazó üvegeket minél feljebb pakold. Ha balesetet nem is feltétlenül okoznak ezek, a piciknek biztos nem fog jót tenni az elfogyasztásuk.

 

  1. Új sütő vásárlásakor figyelj arra, hogy az ajtaja jól szigetelje a hőt, mert mint tudjuk, a hideg tárgyak pont ugyanúgy néznek ki, mint a forrók.

 

  1. Ha még a régi gáztűzhelyedet használod, nézd meg, hogy el lehet-e távolítani a kapcsolókat. Amennyiben igen, használat után vedd le őket, hogy nehogy véletlenül eltekerjék a lurkók.

 

  1. Használat után mindig húzd ki az elektromos készülékeket. Ez nemcsak gyermekeidet óvja, de segít a tárgyak épségének megőrzésében is, és csökkenti egy esetleges tűz kockázatát.

 

  1. Figyelj a bútorok elrendezésére! Ügyelj arra, hogy ne legyen a tűzhely közelében olyan bútor, amire felmászva a gyerekek hozzáérhetnek a forró felületekhez.

 

  1. A forró anyagokat tartalmazó edények foganytúját mindig fordítsd befelé, a fal irányába, hogy ne tudják magukra borítani a tartalmukat.

 

  1. Minden konyhában kell lennie néhány vegyszernek, és nem ritka, hogy ezek a mosogató alatt kapnak helyet. Ha teheted, keress nekik új polcot, de ha ezt nem sikerül megoldani, szerelj fel egy zárat az ajtóra!

 

  1. Tudjuk, hogy az utazások során begyűjtött vagy barátoktól kapott hűtőmágnesek sok szép emléket őriznek, de van egy rossz hírünk: ha nem nagy méretűek, a legjobb, ha megválsz tőlük. Ezek az apró tárgyak ugyanis könnyen a picik szájában köthetnek ki. Pár év, és visszakerülhetnek a helyükre.
Scroll To Top