Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Hús nélkül élni? Ezek a legjobb húspótlók

Manapság egyre többen választják, hogy a húsról tudatosan lemondva alakítják át étkezési szokásaikat. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a hús mellőzése sok kockázatot is rejthet magában, ha nem pótoljuk megfelelően a belőle származó tápanyagokat.

Szerencsére bőven akadnak fehérjetermészetű növényi ételek, melyek pótolhatják a húsmentes élet miatt felmerülő tápanyaghiányt. Mi most a három leggyakoribbat, a tofut, a szejtánt és a szóját mutatjuk be.

A tofu egy japán eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek, épp ezért magyarul szójasajtnak is nevezik. Kínában a legalapvetőbb élelmiszerek közé tartozik, felhasználása mindennapos ezen kívül Koreában, Japánban és egyéb, főként délkelet-ázsiai országokban. Mára már világszerte elterjedt, ráadásul egyre több ízesítésben kapható. Használata azért is népszerű, mert a tejet, tojást és húst is kiválóan pótolhatjuk vele.

A szejtán, azaz a búzahús csak az utóbbi években vált széles körben ismertté, pedig lényegében ugyanúgy bármit lehet csinálni, mint a húsokkal. Kiválóan alkalmas pörköltekhez és sültekhez, akár rántva vagy grillezve is fogyaszthatjuk, a hagyományos, „húsos” fűszerezéssel szinte észrevehetetlen a különbség. A szejtánt úgynevezett szétválasztásos eljárással készítik, mely során a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után víz segítségével a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét az erre a célra kifejlesztett berendezésben szétválasztják, lecsökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat.

A szójabab vagy egyszerűen szója, Kelet-Ázsiában honos növény, mely  körülbelül 18% olajat és 35% fehérjét tartalmaz. Számos jótékony egészségügyi hatása van, ezért gyakran gyógynövényként is használják Japánban, de ettől függetlenül is a helyi étkezés elengedhetetlen alapanyaga. Azon túl, hogy tökéletes húspótló, a szóját széles körben használják ételek sűrítésére, amikor a hagyományos receptben habarásra, tejfölre van szükség, de a besamelmártás is kiváltható szójatejes vagy szójajoghurtos, fűszeres szósszal.

Scroll To Top