Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Húsvéti reggeli mindenmentesen

Nincs könnyű helyzetben az a háziasszony, akinek olyan családra kell hagyományos ünnepi fogásokat az asztalra varázsolnia, amelyben egy vagy netán több tag is különleges étrendet követ. A húsvéti menü különösen feladhatja a leckét. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogy lehet mégis kihozni belőle a maximumot.

Sonka, torma, tojás, kalács, friss zöldségek, körözött… Már a húsvéti tál magunk elé képzelésétől is összefut a nyál a szánkban. Vannak azonban olyanok, akik ezeket az ínycsiklandó fogásokat egészségügyi okokból vagy egy bizonyos étrend, diéta iránti elkötelezettségükből adódóan nem fogyaszthatják, így számukra a húsvéti tál inkább legyőzendő kísértést jelent. A fogásokat azonban könnyedén alakíthatjuk úgy, hogy a diétázók vagy éppen a vegánok számára is bátran megfelelőek legyenek.

A kalács a húsvéti reggeli elmaradhatatlan része, a hagyományos kalácsot azonban a gluténérzékenyek, gyakran a tejérzékenyek és a vegánok sem fogyaszthatják. Szerencsére ma már rengeteg olyan lisztkeverék kapható, amelyet kifejezetten gluténmentes kelt tésztákhoz, kalácsokhoz állítanak össze. A kalácsba kerülő tej vagy éppen vaj remekül kiváltató növényi tejekkel, kókuszzsírral, a tetejét fényessé tevő tojásréteg helyett pedig használhatunk bármilyen növényi olaj és egy csipet pirospaprika elegyét, így kalácsunk akár egyszerre lehet gluténmentes és vegán is.

A vegán étrendet követők egyébként komolyan feladják a leckét ezen az ünnepen, hiszen már a neve is az ekkori húsfogyasztás hagyományairól árulkodik. Természetesen a húsvéti sonka is kiváltható vegán alternatívákkal. Választhatunk akár közkereskedelemben egyre több helyen szeletelve kapható vegán felvágottak közül, de akár a saját vegán húsvéti sonkánkat is elkészíthetjük.

Ennek alapja lehet szója, a szezámmagból készült szejtán, azaz búzahús – ebben az esetben sajnos a gluténmentes étrendet követők nem kóstolhatják meg a sonkát – vagy a vegán konyhában gyakori kiindulási alapul szolgáló hüvelyesek, például bab vagy csicseriborsó. A húsos ízt sörélesztő pehellyel, különböző fűszerkeverékekkel, melyekből a hagyma és a paprika semmiképp sem hiányozhat, és füstös ízt adó fekete sóval vagy folyékony füsttel kölcsönözhetünk a masszának, melyet sütőben kisütve egy igazán finom szeletelhető, sonkához hasonló, ám mégis mindenmentes ételt kaphatunk.

Szintén feladhatja a leckét a tálra kerülő keménytojás vagy töltött tojás, amennyiben tojásérzékeny vagy éppen vegán vendégeket várunk a húsvéti asztalhoz. Kis trükkel azonban az ő diétájukba beilleszthető töltött tojások is kerülhetnek az asztalra.

A vegán konyhában jártas szakácsok számára valószínűleg nem ismeretlen a fentebb már említett, valódi csodaszernek számító indiai fekete só. Ezt a különleges sófajtát vas és egyéb vulkanikus ásványi anyagok színezik ilyen különleges árnyalatúra. A benne található szulfidvegyületeknek hála tojásos aromát kölcsönözhet olyan ételeknek is, amelyekbe egyáltalán nem került tojás. Némi növényi tejből zselésítő anyag (plédául agar-agar) és fekete só hozzáadásával kiváló tojásfehérje utánzat készülhet, amelybe csicseriborsóból vagy avokádóból „tojáskrém” tölteléket készíthetünk pirospaprika, fekete só, kurkuma, némi mustár és egy kevés vegán majonéz hozzáadásával.

Természetesen azt sem tiltja semmi sem, hogy a különleges étrendet követők kedvéért el merjünk rugaszkodni a hagyományos fogásoktól és azok mindenmentes változatainak létrehozása helyett egészen új ételekből kreáljunk formabontó húsvéti menüt, ezáltal új hagyományokat teremtve.

 

Scroll To Top