Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Húsvéti tojás – meddig tároljuk?

Nincs húsvét festett tojás nélkül. Ha pusztán dísznek szánjuk, érdemes a kifújt héjakat díszíteni, de persze a sonka és kalács mellé kínált főtt tojásokat is dekorálhatjuk. Azonban érdemes odafigyelni, hogy ezeket hogyan és meddig tároljuk.

A legfontosabb – mint oly’ sok más esetben is –, hogy friss alapanyagot válasszunk. A tojások akár 4-5 hétig is fogyaszthatók maradnak, ha hűtőben tároljuk őket, de mielőtt megvennénk a boltban, mindenképp nézzük meg a szavatossági idejüket! Abban az esetben, ha tudjuk, hogy nem fogy el rövid időn belül, érdemes mindenféle tisztítás nélkül a hűtőszekrénybe rakni őket. A tojásokat ugyanis egy vékony, természetes védőréteg vonja be, ami a mosás, törölgetés hatására megsérülhet, jelentősen lecsökkentve ezáltal az élettartamukat.

Értelem szerűen a festett, főtt tojások már épp ezért rövidebb szavatossági idővel rendelkeznek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal útmutatása szerint, a legalább 10 percig forrásban lévő vízben főzött tojások még egy hétig állnak el maximum 5 °C-os hőmérsékleten.

De mi van akkor, ha már a festés megkezdése előtt sem tudod, hogy frissnek számít-e a tojás? Egy nagyon egyszerű praktikával kiderítheted! Tedd a nyers tojásokat szobahőmérsékletű vízbe. Ha valamelyik feljön a víz tetejére, akkor azt már jobb, ha nem használod fel, ez ugyanis azt jelzi, hogy a héjon belül már megindult a gézképződés.

Ha inkább csak dekorációs céllal festenél tojásokat, akkor a kifújt belsejét felhasználhatod az ünnepi menü, vagy édesség elkészítéséhez.

Scroll To Top