Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így készítsd a teát helyesen!

A szálas tea a teák királynője – míg például egy filteres tea csupán az apródja lehet a teakirályság udvarának. Épp ezért, annak, aki a teázás szerelmese, mindenképp megéri több időt szentelni hobbijának.

A zöldtea, a fekete tea illetve az oonlong tea mind-mind különböző elkészítési rituálét igényelnek, hisz feldolgozási folyamataikban is nagyban különböznek egymástól. Habár semmiségnek hangzanak olyan tényezők, mint a forraláshoz használt víz minősége, vagy hogy mikor szűrjük le pontosan a teát, az igazi ínyenceknek hatalmas különbséget jelentenek a kialakuló ízvilágban! A Gyokuru Asahi-t, az egyik leghíresebb japán zöldteát például szüret előtt rizsszalmával árnyékolják le – és bizony vannak olyan teafanatikusok, akik meg tudják mondani, hogy rizsszalmával, vagy műanyag árnyékolóval fedték-e le a tealeveleket!

És hogy mire figyeljünk teakészletünk tárolásakor?

A szálas teát a legjobb légmentesen záró edényekben tárolni, hogy megőrizze illatanyagait. Az edény választásánál ügyeljünk rá, hogy minél kisebb edényt válasszunk, a főzéshez pedig 0,5 literesnél nem nagyobb, üveg vagy porcelánkannát használjunk, mivel a fém kellékek semlegesítik a teában található egyes anyagok gyógyhatásait!

tea-1209428_1280

A teatojástól is érdemes elbúcsúzni: a teaszakértők a papírszűrőt vagy a textilszűrőt ajánlják. Érdemes ügyelni rá, hogy egy típushoz csak egy szűrőt használjunk, hogy a teák ne vegyék át egymás aromáját!

A teavíz minősége is rendkívül kényes kérdés, ha igazán zamatos teát szeretnénk készíteni. A csapvíz csak akkor megfelelő, ha lágy és nem klóros. Féllágy vizet is használhatunk, de ekkor nagyjából egy perccel hosszabbra nő a főzési idő. Széndioxid-mentes palackozott ásványvízzel és forrásvízzel is főzhetünk teát, alacsony ásványtartalommal. A legkiválóbb eredményt azonban a tisztított víz garantálja – ezekben ugyanis kevesebb a vas és a klórtartalom.

A gyümölcs és rooibos teákat vízzel leforrázva érdemes készíteni, míg a gyógyteákat inkább csak adjuk hozzá a forrásban lévő vízhez. Ezeket a teákat nyugodtan áztathatjuk sokáig, azonban a fekete teákat érdemes leszűrni 3-4 perc után, ahogy az apróbb levelű teákat is, mivel ezekből hamarabb kioldódik az illat és az aroma.

Elő hát a teáscsészékkel, és induljon a teafőzés mesterfokon!

Scroll To Top