Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így mentsd meg a maradékokat a kidobástól

Bizonyára mindannyiunknak volt már olyan élménye, hogy addig-addig tologattunk a hűtőben egy fél adag pörköltet vagy mondjuk az előző napokról megmaradt, köretként tálalt rizst, míg az lassan megromlott, nekünk pedig nem maradt más választásunk, minthogy végül kidobjuk, kiöntsük. Blogcikkünkben néhány olyan ételt mutatunk be, amelyek segíthetnek az ilyen jellegű maradékok megmentésében.

A maradékokat gyakran a család válogatóssága termeli, akik egy-egy nagyobb adag elkészítése után nem szívesen eszik másodjára, harmadjára ugyanazt az ételt. Ilyenkor nagyszerű trükk lehet, ha kicsit más formában tálaljuk fel nekik ugyanazt, és a megmaradt húsokból, zöldségből szendvicskrémet készítünk, mellyel nemcsak egy vacsorára való szendvicsadag készülhet, de kerülhet belőle másnap az usonnás dobozokba is. 

Természetesen ezeket a krémeket, szószokat nemcsak kenyérre kenve tálalhatjuk, hanem úgy is alakíthatjuk az ízüket, állagukat, hogy tortillába kenve quasadillaként készítsük el, esetleg tésztaszószt varázsoljuk belőlük. A sűrűbb krémekből, kencékből akár isteni mártogatósokat is készíthetünk, amelyet ha feldarabolt zöldségekkel, például répával, uborkával, paprikával tálalunk, a kézzel evés és a mártogatás varázsának hála, jelentős mennyiségű friss zöldséget és vitamint juttathatunk gyermekeink szervezetébe játszi könnyedséggel.

Természetesen állagtól és összetevőktől függően különböző töltött péksütemények, táskák is elkészíthetőek a maradékokból. A megfonnyadt gyümölcsök és a húsételek, felvágottak maradékai egyaránt nagyszerű alapanyagai lehetnek akár leveles, akár saját magunk által bekevert omlós tésztából készült édes és sós táskácskáknak. Sőt, a tésztába belekerülhet maradék krumpli vagy krumplipüré is. Ez utóbbiból pedig, ha éppen nincs kéznél tölteléknek való, isteni krumplis pogácsa is készülhet.

Pogácsát vagy lepényt, netán felfújtat varázsolhatunk megmaradt rizsből is, de maradhatunk a jól bevált, klasszikus rizsmentő ételnél, a rizskochnál, amelyet megmaradt gyümölcsökből készült, finom gyümölcsszósszal tálalhatunk.

Ha éppen maradék felvágottaknak, lejáráshoz közelítő sajtnak, fonnyadozó zöldségeknek vagy mondjuk egy megbontott, félig elfogyasztott konzervnek keresünk felhasználási módot, a pizza vagy éppen egy tartalmas quiche nagyszerű megoldás lehet. Ezeket az ételeket a gyerekek is szívesen fogyasztják, és tényleg szinte bármi – például olyasmi is, amit ha a gyerekek felismernek, nem szívesen fogyasztanak el – összetevője, feltétje lehet ezeknek a fogásoknak.

A zöldségeket, konzerveket természetesen egy-egy finom vegyes saláta összedobásával is megmenthetjük, a régóta bontva álló joghurtból, tejfölből öntetet is készíthetünk hozzá, és ízvilágtól függően akár a megmaradt sonkát, sajtot vagy éppen kifőzött, de fel nem használt maradék tésztát is belekeverhetjük.

A tapasztalt háziasszonyok nagy részének a kiszáradófélben lévő pékáru megmentésére is megvan a saját receptje. Van, ahol egyszerűen bundás kenyér készül ilyenkor, máshol kenyérpuding, rakott kalács, mákos guba. Ezek közül a fogások közül bármelyik nagyszerű főétel vagy desszert lehet egy tartalmas leves után.

Bármi készül is ilyenkor ezekből a régóta tologatott maradékokból, már azért büszkék lehetünk magunkra, hogy sikeresen megmentettünk egy kis ételt a kidobástól.

 

Scroll To Top