Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így szerettessük meg a gyerekekkel az ételeket

Minden ember, akinek gyereke születik, szembesül azzal a problémával, hogy új ételeket kell megismertetni a csemetével. Vannak szerencsés szülők, akik gyereke bármit szívesen elfogyaszt, így az ételek bevezetése csak egy átlépendő feladatot jelent. De nem mindenki jár a szerencse útján: akadnak tipikusan rossz evő gyerekek. Velük igazán nagy kihívás megszerettetni egyes ételeket. Mik ezek, és hogyan oldhatjuk meg ezeket a problémákat stressz és sírás nélkül? Nézzük!

Zöldségek

Régi hagyomány, hogy a sárgarépa fogyasztásától egy csapásra megtanulunk fütyülni, szoktuk is szédíteni ilyesmivel a legkisebbeket. Akik hajlamosak ezt elhinni, persze kitartás kell ezt a kegyes hazugságot végigvinni. A gyermeknek kitartóan kell a sárgarépát fogyasztani, szülőnek pedig kitartóan kell türelemre inteni őt. Minden egyéb zöldséget, amely egészséges, szerepel a „nemszeretem” ételek listáján. Pedig aki előveszi a kreativitását, vonzó és vidám fogásokat tud készíteni egy-egy szép paradicsomból és más saláta alapanyagokból. Joghurttal megbolondítva, jól megfűszerezve nagyszerű saláták készíthetőek. Akinek pedig van némi kézügyessége, klassz figurákat tud kivágni egy-egy zöldségből. Mennyivel vidámabb így megenni az ebédet, nem? És persze már a legkisebbeknél is működhet az egészséges táplálkozás fontosságának hangsúlyozása. Természetesen gyereknyelven, de nekik is elmondhatjuk, milyen jót tesz az emberi szervezetnek a zöldségfogyasztás.

Zöldek

Külön kategória a zöld színű alapanyagok „nemszeretése”. A spenót, a sóska mind ilyen ételek. De hogy értessük meg egy aprósággal, hogy fontos ezeket is fogyasztani? A legegyszerűbb, ha jól készítjük el. Az ízeket eltalálva: a fűszerezés, a hozzáadott anyagok minősége mind-mind fontos. Itt bizony latba kell vetnünk emellett a rábeszélőképességünket, illetve ha játékosan közelítünk az elsőre nem éppen étvágygerjesztőnek kinéző ételekhez, mindjárt egyszerűbb lesz a dolgunk.

A lélekre hatni

A gyerekeknek szükségük van példaképekre. Mindjárt szívesebben esznek meg egy ételt, ha kitalálunk valakit, aki szintén szívesen fogyasztja az adott fogást. Persze a gyerekhez közel álló személyek is teljesen megfelelnek erre a célra, hiszen egy kisfiú, kislány, aki példaképet lát a szüleiben, szeretne hasonlítani rájuk. Egyszerű, de gyakran célravezető módszer ez.

A szépérzékre hatni

Ha nem sikerül az érzelmeket „kihasználni”, úgy egyéb trükköket is be lehet vetni. Például egy szív alakú formát, egy mosolygós arccá varázsolt ételt vagy más bulis megoldásokat. Ma már formák megszámlálhatatlan fajtája létezik, amikkel vonzóvá lehet tenni egy fogás, és a gyerekek szórakozásnak fogják fel a táplálkozást, nem pedig kötelezőnek. Persze édességet enni mindig jobb, hiszen az íze egy gyermek számára felülmúlhatatlan, de legyünk kitartóak! És a legfontosabb: sose szigorral közelítsük meg a témát, hiszen azzal lehet legegyszerűbben elvenni a kedvét egy gyereknek az evéstől.

Scroll To Top