Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

India ízei európai módra – Curry

Mindannyian hallottunk már a curryről, sőt, ha valaki egyszer megkóstol egy currys ételt, az azonnal a szerelmese lesz. Ha szóba kerül, azonnal az indiai ételekre asszociálunk, pedig valójában az, amit mi curryként ismerünk, Indiában nem is létezik! Hogy hogy lehetséges ez?

Az egészet valójában a brit konyhának köszönhetjük. Angliában ugyanis már évszázadok óta lelkesednek az indiai ízvilágért. Olyannyira a gasztronómiájuk részévé vált, hogy pár évvel ezelőtt nemzeti eledellé vált egy közvélyemény-kutatásnak köszönhetően. Már a 18. század végén rendszeresen felbukkant a londoni étlapokon, az 1800-as évek közepén pedig Mrs. Beeton nagy sikerű szakácskönyvében 14 féle curryrecept szerepelt.

Merthogy a curry valójában egy fűszerkeverék, mely az Indiában népszerű fűszerek őrleményéből áll össze. Ezeket a keverékeket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.

Legfontosabb alapanyag a szárított, őrölt kurkuma, melynek élénksárga színét köszönheti, a koriander, a római kömény és a gyömbér, de ezen felül még rengeteg más fűszert is tartalmazhat, egyetlen bevált receptje azonban nem létezik, hiszen szinte házról házra másképp állítják össze.

Rakhatnak bele görögszéna magot, szegfűszeget, fokhagymát, curry levelet, édesköményt, chilit, mustármagot, paprikát, sót, fahéjat, feketeborsot,ánizst, kardamomot, kapormagot, szerecsendiót, hagymát, fehérborsot, de még mákot is. Érdekes módon a currypornak nevet adó curry levél egy viszonylag enyhe ízű, zöld levél, ami sem ízben, sem színben nem a legmeghatározóbb eleme a keveréknek, akár ki is hagyhatjuk belőle.

A fűszerkeveréket aztán megannyi módon lehet felhasználni. Készülhet belőle mártás zöldségekhez és húsokhoz (ebből is látszik, hogy mennyire eltér az alapvetően vegetáriánus India gasztronómiájától), remek választás a pikáns tészta- és rizsételekhez, de akár levesekhez is felhasználhatjuk.

Bár a boltban is kaphatunk előre elkészített curry port, mi magunk is egyszerűen elkészíthetjük, ráadásul akkor garantáltan a saját ízlésünknek megfelelő lesz az eredmény. A mi egyik kedvencünk a csípős currypor, a csát maszálá, melyet főként nyers zöldségekhez vagy sült ropogtatnivalók fűszerezéséhez használnak.

A csát maszálá elkészítéséhez 4 evőkanál koriandermagot keverjünk el 2 evőkanál köménymaggal, 1 teáskanál szerecsenmaggal, 3 evőkanál fekete só (mindenképp ezt használjuk, ez adja ugyanis az ízének alapját), 1 evőkanál mangóport, 1 teáskanál szemes fekete borsot és 1 teáskanál gránátalmamag, majd az egészhez adjunk hozzá 2 ledarált, szárított chilit.

Scroll To Top