Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Innen ered a madártej neve

A madártej ízletes, frissítő desszert, amely a meleg napokon különösen jól tud esni, és akár otthon is könnyen elkészíthetjük. De vajon miért hívjuk madártejnek, ha az ételnek legfeljebb annyi köze van a madarakhoz, hogy az alapanyagai között tojást is találunk?

 

Kisgyerekként bizonyára sokan töprengtünk el rajta, hogy vajon honnan ered az édesség neve, hiszen tehéntejből készül és egy darab madár sincs benne. Akkor is problémába ütközetünk, ha idegen nyelvre próbáljuk lefordítani a madártej elnevezést, hiszen ez a fantázianév ebben a formában csak a magyar nyelvben létezik.

A desszerthez hasonlító finomságot a francia konyha különlegességei között találhatunk, ők œufs à la neige, azaz tojások a hóban elnevezéssel illetik az édességet. A fogás egy másik változata az îles flottantes, vagyis úszó szigetek néven terjedt el. Ennek első írásos említése érdekes módon Amerikából származik, mégpedig Benjamin Franklin egy 1771-es leveléből. Ugyan az angol floating islands (úszó szigetek) nevű desszert eredetileg cseresznyepálinkával átitatott és baracklekvárral megkent piskótát tartalmazott, ma már leginkább a mi madártejünkre hasonlít, a különbség csupán annyi, hogy a tojásfehérjét a szufléhoz hasonlóan vízfürdőben, sütőben készítik, a tetejére pedig karamellszósz és pirított olajos magvak kerülnek.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy ha a francia és az angol nyelvben ennyire hasonló jelentésű elnevezéssel illetik az édességet, akkor hazánkban vajon miért nem. Sokak szerint a madártej név a kis fehér habfelhőkre utal, amelyek úgy úsznak az ízesített tej tetején, mintha madarak lennének.

Egy másik értelmezés szerint a madártej egy vándorkifejezés, amely egy képzeletbeli ételre utal. Eszerint az elmélet szerint a desszert neve a latin lac gallinaceum (tyúktej) kifejezés ógörög fordításából (ornithón gala) ered, amelynek szó szerinti magyar fordítása annyit jelent, „madarak teje”. Ezt a kifejezést általában olyan ételekre használták, melyek csak a képzelet világában létezhettek (például a madarak teje).

Szerencsére a madártej, mint desszert nemcsak a képzeletünkben létezik. Sőt, az édesség kedvelői akár torta formájában is kipróbálhatják ezt a finomságot a Zilánál. A 2007-es Magyarország tortája verseny győztesének, a Madártej tortának az újragondolt változata bármikor kipróbálható cukrászdánkban, sőt, a ZilaGO állandó kínálatából akár házhozszállításra is megrendelhető.

 

Scroll To Top