Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Intolerancia vagy allergia?

Bár napjainkban egyre gyakrabban halljuk az ételintolerancia kifejezést – mivel számottevően több embert is érint már ez a probléma – mégis nagyon keveset tudunk róla.

Olyannyira keveset, hogy sokan még mindig hajlamosak összekeverni az ételallergia fogalmával. De vajon mi is igazából a különbség a kettő között? Az ételallergia- és intolerancia tünetei esetenként egészen hasonlóak lehetnek, ám jelentős a különbség a kezelésükben, és abban, hogy milyen étrendet követelnek meg.

Allergia

A legfontosabb, hogy amennyiben allergiáról beszélünk, függetlenül attól, hogy mi is a kiváltó anyag, a tünetek akár pillanatok alatt, közvetlenül az étkezés után jelentkeznek. Enyhébb, szerencsésebb változatainál “csupán” bőrelváltozásokról (például kiütésekről, viszketésről) beszélünk, vannak, akiknél emésztőrendszeri panaszok (hasfájás, hasmenés) képében jelentkezik a probléma, de súlyosabb esetekben akár életveszélyes tüneteket is tapasztalhatnak. Utóbbiak közé tartoznak a légúti panaszok szélsőséges változatai, így például az anafilaxiás roham.

Érthető módon, az ételallergia esetén jelentkező tünetek azonnali kezelésre szorulnak, és szinte valamennyi esetben az adott alapanyag étrendből való teljes kizárása szükséges.

Intolerancia

A legtöbb intolerancia esetében a háttérben olyan bélműködési rendellenességek fedezhetőek fel, mint a nem megfelelő emésztés, rossz perisztartika vagy a bélfal túlzott áteresztőképessége. Mivel ezek a folyamatok hosszabb ideig tartanak, így maguk a tünetek is lassabban jelentkeznek, sok esetben akárcsak napokkal az étel elfogyasztása után.

Ráadásul nemcsak ez nehezíti meg az intolerancia felismerését, hanem az is, hogy a tünetek elképesztően széles skálán mozognak: az allergiánál is jelentkező bőrkiütés, légzési nehézségek mellett itt beszélhetünk akár hiperaktivitásról, ízületi panaszokról, magas vérnyomásról vagy épp krónikus fáradtságról.

Fontos, hogy ha valamelyik tünet folyamatosan, visszatérően jelentkezik, forduljunk szakorvoshoz, aki a megfelelő tesztek segítségével kimutatja az allergiánkat vagy intoleranciánkat, utána pedig dietetikus segítségével alakítsuk ki az étrendünket!

 

A Zila Kávéház odafigyel azokra a vendégeire, akik valamilyen intoleranciával küzdenek, így étlapunkon jelöljük, hogy ételeink milyen étrendhez illeszkednek!

Scroll To Top