Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Irodalmi kávéházak

Budapesten az írók és művészek élete régóta egybefonódik egy-egy kávéház történetével. A nagy költőknek és szerkesztőségeknek külön asztaluk volt kedvenc helyeiken, a magyar sajtó és irodalom legremekebb darabjait az ilyen vendéglátóhelyeknek köszönhetjük. Az évtizedek során sok irodalmi kávéház megszűnt és átalakult, de van, amelyik még mai napig őrzi az egykori hírességek nyomát és hozzájuk társult szellemiséget.

Az eredetileg a jómódú rétegnek 1894-ben létrehozott New York Café a jelenlegi Boscolo Hotel aljában található. Az 1900-as évek elején vette át vezetését a Harsányi testvérpár, akiknek eltökélt szándékuk volt az irodalmi elit becsábítása. Álmuk hamar valóra vált, több szerkesztőség is állandó vendégként foglalt helyet saját asztalánál: a Nyugat, a Pesti Napló és az Est-lapok munkatársai is gyakran ötleteltek itt. A század elején olyan írók fordultak meg a kávéházban, mint Gárdonyi Géza, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Weöres Sándor, de külföldi alkotók is meglátogatták a fényűző helyet, így a vendégkönyvben például Thomas Mann nevére is rálelhetünk. Napjainkban a New York Caféban inkább a tehetős turistákat találjuk a neves írók helyett.

A Szenes-palotában található Művész Kávéház azonban máig vonzza a művészeket. 1884-ben még Kis-Gerbaud néven indult útjára, de már akkor rendezők, színészek és írók törzshelyévé vált. Igazán híressé Mándy Iván, Kossuth-díjas írónak köszönhetően vált, akinek ráztáblával jelölt törzsasztala volt. A mai Művész legizgalmasabb elemei a régi berendezésből megmaradt darabok, főként az óriási csillárok.

pilvax_pest_preiszler

Talán mind közül a leghíresebb irodalmi kávéház a Café Renaissance, vagy ahogy az irodalom és történelem könyvekből ismerjük: a Pilvax Kávéház. Jókai és Petőfi vezetésével itt alakult meg 1846-ban a Tízek Társasága, itt hangzott el először a Nemzeti Dal és itt fogalmazták meg a Tizenkét pontot. A Pilvax nem csupán irodalmi kávéházként működött, hanem a politikai-szellemi élet egyik fontos csomópontjaként is. A hely az utóbbi időkben üzemelt – az eredeti szellemiségéhez korántsem hűen – sörbárként, mostanság pedig Étterem és Kultszalon megnevezéssel próbál visszatérni a gyökereihez.

A Zila Kávéház több mint 110 éves története jóval hányattatottabb belvárosi társaiénál: egy évszázad alatt volt lövölde, olimpiai felkészülési helyszín, hadi rendeltetésű terület, karbantartás nélküli strandöltöző, míg végül 1984-ben megnyílt a Krisztina Cukrászda. Jelenlegi, csodás formáját 2002-ben nyerte el, a vezetőség pedig azóta folyamatosan arra törekszik, hogy ne pusztán a testnek, hanem a léleknek is táplálékot nyújtson, így művészi és kulturális értékeket is felvonultat a Szarvas csárda téren található kávéház. Állandó vendég itt az idén 35. születésnapját ünneplő Krúdy Gyula Irodalmi Kör, 2011 óta rendszeresen itt tartják a Kávéházi Estéket.

Scroll To Top