Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ismerd meg a 20 éves Zila különleges, születésnapi ajánlatát!

Bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor éttermünk épületében a Május 1. Strand öltözője működött. Szinte hihetetlen, hogy már több mint két évtized eltelt azóta, hogy kávéházunk megkezdhette a működését a jól ismert épületben.

Az elmúlt évek során folyamatosan igyekeztünk megújulni, alkalmazkodni az aktuális igényekhez. A filozófiánk azonban nem változott. Legyen szó akár hagyományos, házias fogásokról, akár formabontó különlegességekről, mindig arra törekszünk, hogy magas minőségben, szeretettel készüljenek el az étlapunk ételei, italai, és egyedi tortakülönlegességeink.

A jubileum alkalmából január 19-től különleges ajánlattal készültünk éttermünkben, melyet az elmúlt 20 év legnagyobb Zila-kedvenceiből állítottunk össze.

Mi mással is indíthatnánk egy ilyen menüt, mint egy igazi, étlapunkon rég nem látott klasszikussal, a házi cipóban tálalt fokhagymakrémlevessel? A Közép-Európában nagy hagyománnyal rendelkező tálalási mód rendkívül népszerű, és meg is értjük, miért. Az ízletes levessel átitatott finom, friss házi kenyér rendkívül ízletes csemege.

Az ehető teríték gondolata egyáltalán nem új keletű dolog, hiszen már a népmeséinkben is megjelent. A nepmese.hu így beszéli el Gergő juhász történetét, aki a leves mellé felszolgált kenyere csücskéből készített kanalat:

„Eljött az ebéd ideje. Az asztalhoz tessékelték a vendégeket. Azt mondta Mátyás: – Eb, aki a levesét meg nem eszi! Az urak kanalazni kezdtek. Gergő juhász akkor vette észre, hogy az ő tányérja mellé nem tettek kanalat. Azt gondolta, az asztali szolga megfeledkezett róla. Nem akarta, hogy valakit miatta megbüntessenek, hát nem szólt senkinek. Persze a dolog úgy volt, hogy Mátyás adta ki parancsba, ne adjanak Gergő juhásznak kanalat. Egy kicsit megtréfálja az öreget, amiért a kezére koppintott ott a Hortobágyon.Gergő juhász egy darabig tanácstalanul pislogott, mint béka a kocsonyában, aztán a bicskájával lemetszette egy kenyér gyürkéjét, kicsippentette a belét, s azzal kanalazta ki a levest:Amikor a levese elfogyott, ő is felkiáltott: – Eb, aki a kanalát meg nem eszi! – azzal a jó puhára ázott kenyérhajat megfalatozta. Jót nevetett Mátyás király Gergő juhász tréfáján. Ebéd után bőségesen megajándékozta, s úgy bocsátotta haza a Hortobágyra.”

Hasonlóan nagy gonddal került kiválasztásra az ajánlat négy főfogása is. Az ajánlat következő ételéről, a brassói aprópecsenyéről több legenda is elterjedt. A legismertebb szerint a sertéshúsból és krumpliból készített ételt Gróf Nándor vasutasszakács találta ki 1948-ban, mépedig a Budapest és Brassó között közlekedő vasútvonalon. A legenda innen eredezteti a fogás nevét.

A soron következő főételek egyenesen a nyárba kalauzolnak minket. A tzatzikivel, bazsalikomos paradicsomsalátával és sült burgonyával tálalt görögös jércemell januárban is körénk varázsolja a Zila nyári grillteraszának hangulatát. Az utóbbi évek egyik legnagyobb kedvence, a Zila hamburger pedig a nyáresti pezsgést és a kézműves streetfoodok ellenállhatatlan ízvilágát idézi meg minden falatjában.

Az ajánlatból természetesen az egyik legnagyobb Zila-kedvenc a hagymás rostélyos sem hiányozhat. A hagyományos sváb ételt, mely az osztrákoknál általában ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, egyszerűen nem lehet nem szeretni. A marhahátszín, az ízletes sült hagyma és a folyós sárgájú tükörtojás ízei remekül kiegészítik egymást.

A legnagyobb kedvencekből és az igazán nosztalgikus fogásokból összeállított menüsort stílszerűen klasszikus puncs szelet zárja vagy barackos, zselés túrótorta koronázza meg.

 

Az ajánlat ínycsiklandó ételei a ZilaGO-ról is megrendelhetőek.

Scroll To Top