Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ismerd meg a karácsonyi fagyöngy legendáját és jótékony hatásait!

Az angolszász országokban játszódó könyvekből, filmekből, sorozatokból már pontosan tudhatjuk, hogy a fagyöngy alatt váltott csók hosszú és boldog párkapcsolathoz vezet. Ez természetesen csak kedves babona, azt azonban kutatások igazolják, hogy a növény pozitív élettani hatásokkal rendelkezik. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

A fehér fagyöngy egy félélősködő örökzöld növény, mely hazánkban is igen elterjedt. Bizonyára mindannyian láttunk már ősz végén, tél elején zölden maradt bokorcsomóit almafák, a nyárfák, a fűzfák vagy az akácfák csupasz ágain.

A zöldessárga, keskeny leveleiről és fehér színű, ragacsos álbogyóiról ismert növény számtalan legenda, babona középpontjában áll. Az egyik legismertebb ezek közül a karácsonykor felaggatott fagyöngy alatt váltott csókról szól. Ennek a legendának az eredete valószínűsíthetően a skandináv mitológiában keresendő, ahol a fagyöngy a béke és a harmónia szimbólumaként szerepel.

Az edenkert.hu így foglalja össze a növény eredetéről szóló mitológiai történetet: Baldurral, a fény és tisztaság istenével egy ellenség nyila végzett a csatában. Baldur édesanyja, Frigg, a házasság és szerelem istennője a saját könnycseppjeit a halálos nyílvesszőre kente, mire a könnyek fehér bogyókká változtak. Az istennő ezeket a bogyókat Baldur sebére rakta, ezzel visszahozta fiát az életbe. Frigg ezután megáldotta a fagyöngyöt, így aki alááll, lehetőséget kap, hogy a szeretetéről egy csókkal tanúbizonyságot tegyen. A növény nem véletlenül lett tehát a karácsony egyik ismert szimbóluma.

Természetesen nem csak a kedves babonák miatt érdemes fagyöngyöt használnunk otthonunk dekorálásakor. A növény ugyanis nemcsak mutatós, hanem leszedés után is rendkívül sokáig üde és zöld marad. Készülhet belőle asztaldísz, ajtódísz, koszorú vagy egyszerű csokrok is, melyeket fellógathatunk a lakáson kívül és belül is.

De a fagyöngy nemcsak dekorációs célokra használható, hanem gyógynövényként is ismert. Nyersen való fogyasztása ugyan ételmérgezéses tüneteket, émelygést, hasmenést, hányást okozhat, értékes hatóanyagok is találhatók benne. A fagyöngyöt az érelmeszesedés megelőzésére és a hagyományos kezelésekkel együtt a magas vérnyomás leküzdésére használják. Európában több laboratórium állít elő belőle immunerősítő készítményeket. Vérnyomáscsökkentő hatásait állatkísérletekkel igazolták, rákellenes hatásait jelenleg is kutatják.

Mivel fogyasztása kellemetlen tüneteket eredményezhet, nem ajánlott házi körülmények között kiaknázni a jótékony tulajdonságait, de az otthonunk karácsonyi köntösbe való öltöztetése során mindenképpen érdemes megfontolni a felhasználását.

Scroll To Top