Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ismerd meg a Magyarország Tortája 2023 verseny győzteseit!

Hazánk egyik legjelentősebb cukrászeseménye a Magyarország Tortája versen. Többszörös győztesként és a zsűrizésnek rendszeresen helyet adó intézményként megmérettetés különösen közel áll a szívünkhöz. Blogcikkünkben ezért most a 2023-as év győzteseit mutatjuk be nektek.

Spicces füge respektus

Az idei versenykiírás szerint egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból – újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények – minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. A Magyarország Tortája címet elnyerő kreálmány megalkotásakor Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester tokaji aszúval dolgozott, melyet fügével és karamellel párosított.

A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sós karamellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehér csokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

Kikelet

2012 óta minden évben megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is. A pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezettel, az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együtt írja ki. Az induló versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük tortájukat.

Az idei versenyt Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg „Kikelet” elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.

Egy szelet „Kikelet” energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Kíváncsi vagy, hogyan és milyen céllal indult el a Magyarország Tortája verseny? Olvasd el tavalyi cikkünket, melyben hazánk „születésnapi tortájának” történetét mutattuk be! Ha pedig szeretnéd megkóstolni az idei győzteseket, látogass el az augusztus 20-án is nyitva tartó Zilába vagy keress bennünket a Magyar Ízek Utcáján a Várkert Bazárban!

 

Scroll To Top